avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... cum platesc asigurarile in urma accidentelor cu morti
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

cum platesc asigurarile in urma accidentelor cu morti

accident in care au fost implicate doua masini:cea vinovata in care a si murit o femei si masina sotului meu ,fara victime.fata masinii este praf,asigurarea am primito dar avem o nelamurire foarte mare:asigurarea nu ne da banii pe masina pana cand procesul celui vinovat nu se incheie,va rog sa-mi spuneti ce e de facut?inspectorul de daune spune ca in caz penal nu se plateste pana la finalizarea cazului,din nou va intreb ce e de facut??
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 18:13, 1 Martie 2010
Asiguratorul poate sa plateasca conf. art. 46 din Ord nr. 21/2009 cu modificarile si completarile aduse de Ord nr. 2/2010 al CSA astfel:
ART. 46
În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile pot fi stabilite pe cale amiabilă, dacă:
1. potrivit legii, acţiunea penală a fost stinsă sau poate fi stinsă prin împăcarea părţilor;
2. deşi hotărârea instanţei penale a rămas definitivă şi irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
3. deşi acţiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părţilor:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată; sau
b) sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- din actele încheiate de autorităţile publice rezultă atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât şi vinovăţia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs;
- persoana prejudiciată îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia."
Corect.Aici se aplica principiul "penalul tine in loc civilul"
Va puteti constituii parte civila in cadrul procesului penal.este de durata dar asta e procedura
Daca masina dv. a fost reparata pe RCA-ul decedatului, asiguratorul poate plati la service si pe dv. va pune sa semnati un angajament de plata din care reiese ca in cazul in care hotararea judecatoreasca va este defavorabila , veti restitui asiguratorului sumele primite de la acesta drept despagubiri. In cazul in care ati reparat masina pe CASCO ,atunci cu atat mai mult trebuie platita despagubirea urmand ca asiguratorul dv, sa se indrepte cu regres impotriva firmei care a emis polita RCA vinovatului de accident.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in rupea osan_florentina osan_florentina suntem victime colaterale, adica, la 21.30 un microbuz a acrosat o caruta iar dupa ce a trecut acesta, o roata de la caruta a venit in noi.ne-a avariat bine, ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor in caz de accident mortal invmona invmona Tot nedumiriti am ramas in privinta platii asupra daunei care ne-a fost provocata fara voie.Deci sa fiu mai explicita:accidentul s-a produs din cauza ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna carpatica andreicarausu andreicarausu Buna ziua, Daca se poate un mica ajutor ar insemna enorm pentru mine.In data de 22 august am avut un evenimet rutier in Brasov cu vatamare ... (vezi toată discuția)