avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... plata asigurarilor in caz de accident mortal
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

plata asigurarilor in caz de accident mortal

Tot nedumiriti am ramas in privinta platii asupra daunei care ne-a fost provocata fara voie.Deci sa fiu mai explicita:accidentul s-a produs din cauza neadaptarii vitezei de circulatie a autoturismului,care s-a rasucit spre stanga,a patruns pe contrasens unde s-a tamponat cu autoturismul nostru care circula din sens opus.Din accident a rezultat decesul unei persoane,mama conducatorului auto de 19 ani siavarierea celor doua autoturisme.Conducatorii auto nu aveau alcolemie.accidentul rutier face obiectul unei lucrari penale si tanarul este cercetat pentru comiterea infractiunilor prev si ped de art 178 si 184 CP.Tin sa mai precizez ca tanarul de 19 ani si cu permis de profesionist este tocmai fiu de politist in cadrul politiei rutiere.
intrebarile mele sunt:
1.daca nu am fost de vina cu nimic de ce nu ne plateste asigurarea dauna produsa?
2.ca sa primesc banii de la asigurare neaparat trebuie sa ma constitui intr-un proces civil sau oricum voi primi banii de la asigurare la finalizarea procesului?
3.primesc banii cu proces sau fara proces?
4.in cazul fortuit asigurarea mai imi da banii?
Daca se poate va rog sa-raspundeti dupa numarul intrebarilor in ordine.
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: invmona , utilizator 20:15, 20 Februarie 2011
In aceasta situatie s-a intocmit dosar penal pt.art.184 si art.178 c.p.In cursul urmaririi penale va puteti constituii parte civila.Instanta va chema in proces sa raspunda solidar alaturi de soferul vinovat si firma de asigurari unde are RCA sau casco.
Nu puteti fi despagubit inainte de finalizarea dosarului penal intrucat se aplica principiul"penalul tine in loc civilul",adica se da solutie in penal si apoi in latura civila:daune materiale si morale
1. Asiguratorul se prevaleaza de existenta unei cercetari penale pentru intirzierea acordarii despagubirii insa conform Normelor Ordinului CSA,despagubirea se poate stabili pe cale amiabila si in cazul in care accidentul face obiectul unui proces penal cu indeplinirea unor conditii.
2.Daca nu primiti despagubirea pe cale amiabila si va continua procesul penal va puteti constitui parte civila in latura civila a procesului penal; daca nu va exista un proces penal si nu veti primi nici in aceasta imprejurare despagubirea aveti posibilitatea actionarii in judecata a asiguratoruluiconform normelor in materie.
3.Depinde de profesionalismul asiguratorului in cauza si de perseverenta dvs.
4. Cazul fortuit inlatura caracterul penal al faptei insa nu inlatura raspunderea civila a persoanei responsabile de producerea prejudiciului si implicit a asiguratorului chemat sa raspunda pentru pagubele create de asiguratul sau.

I L O

Din cate inteleg vinovatia este in principiu stabilita.In acest caz asiguratorul va poate plati reparatia masinii pana la finalizarea dosarului penal, urmand ca dv. sa semnati un document la asigurator, din care sa reiasa ca daca instantele va vor gasi pe dv. vinovata, atunci veti restitui banii primiti ca despagubire de la asigurator.
Legislatia in materie de RCA a fost modificata in luna februarie 2010 prin Ord. nr. 2 al CSA care a modificat art. 46 din ord 21/2009 si in noua forma acesta spune:
"ART. 46
În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile pot fi stabilite pe cale amiabilă, dacă:
1. potrivit legii, acţiunea penală a fost stinsă sau poate fi stinsă prin împăcarea părţilor;
2. deşi hotărârea instanţei penale a rămas definitivă şi irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
3. deşi acţiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părţilor:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată; sau
b) sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- din actele încheiate de autorităţile publice rezultă atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât şi vinovăţia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs;
- persoana prejudiciată îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia."
Faptul ca tanarul e fiu de politist, trebuie sa va dea de gandit si sa va angajati un avocat in faza de cercetare penala care sa va ajute in stabilirea vinovatiei.
Pana nu se stabileste cine e vinovat, nu puteti avea acces la despagubiri. Daca se va trimite in judecata acel tanar si a trecut deja un an sau doi de cercetari, nu mai are rost sa mergeti pe varianta amiabila, unde veti primi mai putini bani decat se pot obtine in cadrul procesului, daca va angajati un avocat familiarizat cu domeniul asigurarilor.
Daca nu sunteti avocat sub "acoperire", nu va rezumati doar la ceea ce se scrie aici si contactati un avocat.:stunned:

Alte discuții în legătură

Cum platesc asigurarile in urma accidentelor cu morti invmona invmona accident in care au fost implicate doua masini:cea vinovata in care a si murit o femei si masina sotului meu ,fara victime.fata masinii este praf,asigurarea am ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata accident auto din iunie 2010- nu stiu ce sa mai fac virgilctgil virgilctgil am avut un accident an iunie 2010 am 18 20 zile de la iml sa anceput urmarirea penala a vinovatului si nici pana acum nam fost la vreo instanta Am deschis si ... (vezi toată discuția)
Este culpa comuna de 50% - 50% ? dlozy2012 dlozy2012 In fapt, in noiembrie 2011 conducand autoturismul personal pe un drum national, in intersectia dintr-un sat mi-a iesit brusc in fata un alt autoturism care nu ... (vezi toată discuția)