avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Este culpa comuna de 50% - 50% ?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Este culpa comuna de 50% - 50% ?

In fapt, in noiembrie 2011 conducand autoturismul personal pe un drum national, in intersectia dintr-un sat mi-a iesit brusc in fata un alt autoturism care nu a oprit la indicatorul rutier “STOP”. Mentionez ca acesta se deplasa cu autovehiculul pe drum judetean care isi pierde prioritatea de trecere la intersectia cu drumul national pe care circulam eu. Numitul a ignorat indicatorul rutier “STOP” si a intrat in intersectie fara sa se asigure. In acest moment am facut manevra de evitare dar totusi nu s-a putut evita coliziunea intre cele doua autovehicule in urma careia am suferit grave vatamari corporale, avand 32 zile de spitalizare, externarea facandu-se cu imobilizare la pat inca 45 zile. Asigurarile spun ca ar fi vorba de culpa comuna 50%-50% deoarece si eu aveam 95 km/h in localitate, acolo s-a oprit acul in bord. Masina mea are dauna totala, lovitura frontala este fata-dreapta la mine, deoarece am incercat sa-l evit. Nu s-a facut expertiza inca. Asa sa fie dupa cum zic asigurarile ?
Cel mai recent răspuns: Insurance Logistics Team , Consultant asigurari 14:47, 14 Ianuarie 2012
Nu, in nici un caz.
Banuiesc ca Politia va eliberat Anexa 2 pentru asigurari. in baza acestui act, daca Politia a considerat ca numai soferul celalat este vinovat atunci asigurarile trebuie sa se conforneze.
Daca era un accident si se incheia Constatul amiabil atunci cei de la asigurari ar fi putut sa stabileasca culpa comuna dar nu pt. acest tip de accident.
Banuiesc ca la acest numar de zile de spitalizare se va ajunge in instanta si acolo cred ca puteti chema si asiguratorul si atunci va stabili instanta si valoarea despagubirilor pe care trebuie sa le primiti: pt. masina, pt. vatamarea corporala (conf. Ord. 5/2010 al CSA, art. 49) si cheltuielile de judecata.
Asigurarile nu pot contesta ceea ce a constatat organul de politie. Daca ati avut sau nu si dumneavoastra o parte de vina, pentru asta ar fi trebuit sa fiti sanctionat de politie. Asta insa nu schimba cu nimic vinovatia si persoana vinovata ce accident.
Trebuie insa sa aveti mare atentie deorece este vorba de Anexa 2 si va dura ceva timp pana se vor finaliza cercetarile si va fi data solutia finala. In tot acest timp , in intanta, va fi chemat si asiguratorul care mai mult ca sigur va tine cu vinovatul si il va sfatui ce are de facut.
Ar trebui sa va angajati un avocat si sa emiteti pretentii in instanta pentru vatamare corporala.
Daca accidentul s-a produs inainte de 06.12.2011 ve-ti invoca Ord. 5/ 2010 al CSA.
Puteti cere solutionarea dosarului de dauna si despagubirile pentru masina inainte de finalizarea cercetarilor in baza:
Stabilirea despagubirilor

CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 46. — In cazul in care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despagubirile pot fi stabilite pe cale amiabila, daca:
1. potrivit legii, actiunea penala a fost stinsa sau poate fi stinsa prin impacarea partilor;
2. desi hotararea instantei penale a ramas definitiva si irevocabila, stabilirea despagubirilor civile ar urma sa se faca ulterior;
3. desi actiunea penala nu poate fi stinsa prin impacarea partilor:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere in judecata si persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de indata, partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei penale in ceea ce priveste fapta, faptuitorul si vinovatia; sau
b) din actele incheiate de autoritatile publice rezulta atat raspunderea civila a acestora, prejudiciile cauzate, cat si vinovatia penala a conducatorului auto care urmeaza sa fie trimis in judecata dupa finalizarea cercetarilor aflate in curs si persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de indata, partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei penale in ceea ce priveste fapta, faptuitorul si vinovatia.

Totodata pentru instanta trebuie sa aveti in vedere:

CAPITOLUL II
Stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale sau al decesului
Art. 49. — La stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale sau al decesului unor persoane se au in vedere urmatoarele:
1. in caz de vatamare corporala:
a) diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate, probate cu documente fiscale, si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea si/sau, dupa caz, din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat, pe perioada spitalizarii si a concediului medical;
b) venitul mediu lunar net realizat din activitati desfasurate de persoana vatamata, probat cu documente justificative, in cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
c) salariul de baza minim brut pe economie, in cazul persoanelor pagubite aflate la data producerii accidentului in ultimul an de studii sau de calificare;
d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident — cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescriptiilor medicale, probate cu documente justificative, si care nu sunt suportate din fondurile de asigurari sociale prevazute de reglementarile in vigoare;
e) cheltuielile cu ingrijitori pe perioada incapacitatii de munca, daca prin certificatul medical se recomanda acest lucru, insa nu mai mult decat salariul de baza minim brut pe economie;
f) daunele morale: in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte vatamata accident auto din iunie 2010- nu stiu ce sa mai fac virgilctgil virgilctgil am avut un accident an iunie 2010 am 18 20 zile de la iml sa anceput urmarirea penala a vinovatului si nici pana acum nam fost la vreo instanta Am deschis si ... (vezi toată discuția)
Accident ionel.marza ionel.marza sant baiatul cu motoru.eu ma indreptat spre lugoj la 30m in spatele bmw cand de odata autocamionul depaseste un tir pe linie continua si loveste frontal bmw in ... (vezi toată discuția)
Accident. Myyrrella Myyrrella Tatal meu a avut un accident de masina,politia stabilind vina celuilalt conducator.In ziua accidentului nu a fost cu salvarea la spital ,simtindu se aparent ... (vezi toată discuția)