In mod clar dv. nu trebuie sa ii dati nici un leu.
Nu exista posibilitatea ca el sa nu plateasca licenta o perioada de timp. Si cred ca reparatia masinii nu poate dura o luna.
Da, RCA-ul il despagubeste pt. perioada cit masina este in reparatie.
Astfel, art. 45 din Ord 5/2010 al CSA prevede:
Despagubirile se stabilesc prin hotarire judecatoreasca, in cazul in care:
1. se formuleaza pretentii de despagubire pt. lipsa de folosinta a bunului avariat sau distrus, pt. partea resp[ectiva de despagubire, cu exceptia lipsei de folosinta a mijloacelor de transport cu care persoana prejudiciata isi realizeaza obiectul de activitate si pentru care detine licenta si autorizare in acest sens , dar numai pentru timpul normat necesar efectuarii reparatiei pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despagubire aferenta lipsei de folosinta se determina luindu-se in calcul tarifele pentru transporturi de marfuri sau de persoane, practicate de pagubit la data producerii pagubei. Sarcina doveditoare apartine pagubitului si se face cu inscrisuri doveditoare.
Cu alte cuvinte, fara a se adresa instantei, taximetristul, cu actele care dovedesc cit cistiga el zilnic se va prezenta la soc de asigurari si va solicita acest tip de despagubire.
Polita de asigurare pentru raspundere civila pentru accidentele de autovehicule cauzate tertilor acopera raspunderea civila a vinovatului de producerea evenimentului rutier in integralitate aducand astfel prin instrumentarea, finalizarea si plata dosarului de dauna astfel deschis, bunul avariat in starea anterioara producerii evenimentului rutier.
Practic asiguratorul RCA este chemat sa raspunda potrivit raspunderii contractuale, astfel, acesta va despagubi tertul prejudiciat atat in ceea ce priveste "damnum emergens"(dauna efectiva produsa-reparatia integrala a bunului avariat) cat si in ceea ce priveste "lucrum cessans"(castigul nerealizat-adica toate fructele pe care le producea acel bun, si de care proprietarul bunului avariat a fost lipsit pe toata durata lipsei de folosinta a acestuia, unele instante din Romania(Judecatoria Bacau) acordand pagubitului si daune morale(pentru prejudiciul moral suferit) chiar daca in urma evenimentului rutier nu au fost inregistrate victime, iar pe cale de consecinta nu a fost deschis, instrumentat si finalizat un dosar de cercetare penala.
Lipsa de folosinta, cat si contravaloarea "fructelor"(chirii, bonusuri etc) fiind componenta unui prejudiciu greu de determinat, ci avand doar premisele de determinabilitate, instanta de judecata in baza probatoriului ce va fi administrat va aprecia de la caz la caz legalitatea acestui cuantum parte a intregului prejudiciu cauzat.
Nu va faceti probleme in situatia in care pagubitul formuleaza cerere de chemare in judecata impotriva dvs, la primul termen de judecata solicitati introducerea in cauza in calitate de asigurator a societatii care v-a eliberat polita de asigurare, doar in cazul in care aveti o asigurare a carei valabilitate v-a fost confirmata, demna sa acopere intregul prejudiciu cauzat prin producerea evenimentului rutier, sau desigur aveti posibiliatea formularii alaturi de intampinarea ce urmeaza sa fie depusa de catre dvs a unei cererii de chemare in garantie a asiguratorului RCA, raspunderea civila in baza valabilitatii politei RCA fiind preluata de catre acesta.
Instanta de judecata chiar din oficiu in baza prezentarii asigurarii obligatorii de raspundere civila prin incheiere dispune introducerea in cauza a asiguratorului, fiind in mod automat declansata raspunderea contractuala a acestuia fata de tertul pagubit.
Dvs puteti sta in cauza doar in calitate de intervenient fortat asa cum prevede Lg nr.136/1995 privind asigurarile din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, putand astfel invoca la primul termen de judecata prin intampinare sau oral in fata instantei de judecata exceptia "lipsei calitatii procesuale pasive" a dvs motivat de imposibilitatea reala de a sta in litigiu ca parat(fiind asigurat puteti sta in instanta de judecata doar ca intervenient fortat)
Cu respect,