Buna ziua,
Prezumţiile juridice
În sens uzual, prezumţia exprimă o supoziţie întemeiată pe aparenţe, pe ipoteze sau deducţii sau o recunoaştere a unui fapt ca autentic până la proba contrară.
Din perspectiva dreptului, prezumţiile juridice sunt artificii create în construcţia legislativă, prin care se acceptă sau se impune ceva ca fiind existent şi adevărat fără a fi necesară întotdeauna demonstrarea sau proba lor. Art. 1199 C. civ. precizează că "Prezumţiile sunt consecinţele ce legea sau magistratul trage din un fapt cunoscut la un fapt necunoscut" iar art. 1200 C. civ. menţionează drept prezumţie, printre altele recunoscute de lege pe cea a "autorităţii lucrului judecat", prezumţie clarificată în art. 1201 C. civ. sub forma: "Este lucru judecat, atunci când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate."
Tot în C. civ. (art. 1201-1203) se precizează că prezumţiile sunt "legale" (acelea care sunt expres stabilite prin norma de drept) şi împotriva acestora nu este admisă nici o dovadă contrară (cu excepţia în care legea care consacră prezumţia respectivă o permite: ex: art. 492 C. civ. "prezumă, până la proba contrară, că orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut asupra pământului …. sunt făcute de proprietarul acelui pământ") şi prezumţii lăsate la latitudinea ("înţelepciunea") instanţei - prezumţii judecătoreşti. Art. 1203 C. civ. precizează că împotriva acestor prezumţii este permisă şi dovada contrară.
Deci, în construcţia juridică, situaţiile prezumate pot fi sau nu considerate adevărate , în funcţie de caracterul lor de prezumţii "legale" sau "judecătoreşti" (consecinţă a respingerii sau admisibilităţii probei)
De aici apare şi distincţia între :
- prezumţiile absolute (irefragrabile - juris et de jure)- împotriva cărora nu este admisă nici un fel de probă contrară, fiind considerate adevărate (ex: prezumţia de cunoaştere a legii, prezumţia de autoritate de lucru judecat etc.) şi
- prezumţiile relative (jus tantum) în care adevărul prezumat poate fi contestat şi răsturnat prin proba contrară admisă de lege, probă ce revine celui ce contestă acea prezumţie (ex: prezumţia de nevinovăţie, prezumţia de paternitate conform căreia tatăl copilului este soţul mamei etc.).
Articolul este copiat de pe
[ link extern ]
Dumneavoastra vad ca va referiti la prezumtia de nevinovatie, care, fiind o prezumtie relativa, poate fi rasturnata insa sarcina probei va revine dumneavoastra. Adica, intr-un eventual litigiu, dumneavoastra trebuie sa dovediti ca respectiva persoana este vinovata si nu se prezuma ca aceasta ar fi vinovata.
Sper ca v-am putut fi de folos. O zi buna.