avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intr-o astfel de situatuie; Se poate angaja ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intr-o astfel de situatuie; Se poate angaja raspunderea "DELICTUALA"???

X vecina cu Y, X este o femeie de o inalta "provitate morala," Insa Y tot timpul ii aduce tot felul de insulte, ca de pilda "ca s-a ...cu toti vecinii," "Ca se face si tine casa","Ca este prostituata prostituatelor," "ficasa la fel o prostituata," "Cteaua cartierului",,,din cele mai urate si injositoare eptete...In data de 13 striga din bucatarie si astfel de cuvinte chiuind pe ritm de muzica populara data la un nivel destul de mare; X deschide repotofonul si o inregistreaza. Toate acestea le-a facut pentru ca era o prietena la ea cu care servea in preuna o cafea.
Intrebarea este;
Se poate introduce o actiune de raspundere "delictuala"? Pentru ca insulta calomnia jignire injuria, nu mai sunt prevazute si pedepsite de dispozitiile Codului penal.
Pe langa martora care a auzit ce striga cu scop sa auda si alte persoane, se poate utiliza ca proba "iregistrarea ""audio"?
Va multumesc anticipat..:((
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 20:59, 1 Septembrie 2011
pentru cele petrecute poate face actiune civila in pretentii ca sa obtina despagubiri
Se poate formula o asemenea actiune, insa unul dintre elementele raspunderii delictuale este prejudiciul.
X va trebui sa dovedeasca si existenta prejudiciului, nu doar a faptei, respectiv ca fapta vecinei Y i-a afectat onoarea, reputatia, prestigiul sau imaginea publica.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
ContSters103772, utilizator
:(( D-le avocat;; prejudiciile sunt de mai multe feluri "patrimoniale", "morale"; Deasemeni in viziunea CEDO ca si in Constitutia Romaniei sunt stipulate niste drepturi care se numesc "demnitate umana";; aceasta sintagma nu este neaparat ca trebuie sa fii "Demnitar", ca sa suferi prejudiciul de imagie...ci aceasta se cheama "ofensa adusa unei autoritati sau unui demnitari". Dar noi cei de rand ne simtim lezati in demnitatea noastra ca indivizi mai mici atunci cand cineva isi aroga dreptul de a te jigni, insulta sau calomnia..etc. Sub aspectul acesta trebuie vazut prejudiciul cauzat prin faptele aratate.. O seara placuta tuturor utilizatorilor si "celor care sunt suparati pe mine"
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
Manole Dumitru, utilizator
Sunt intru-totul de acord cu dvs. Din pacate unii judecatori nu vad lucrurile astfel si resping actiunile in raspundere delictuala, atunci cand fapta ilicita este proferarea de insulte si calomnii, cu motivarea ca nu a fost dovedit prejudiciul. Refuza sa accepte ca prejudiciul poate fi situat in planul subiectiv-interior, nu doar in planul exterior al lumii obiective.
Da asa este, nu odata m-am lovit de mentalitati inguste a unor magistrati care considera sa le demostrezi prejudiciul material, dar cel pe "plan interior' cu ati afirmat, nu . Dar daca ar fi el pus intr-o astfel de situatie, sa fie insultat public ce ar face...domnia sa..???
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
Manole Dumitru, utilizator

Alte discuții în legătură

Calomnia si insulta reincriminate? Manole Dumitru Manole Dumitru Calomnia, injuria si insulta au fost introduse din nou in Codul Penal, ca infractiuni? Ca fapte pedepsite de legea penala? (vezi toată discuția)
Insulta si jignire pe faceboock mirceapatrascu mirceapatrascu Buna ziua , In cazul in care am fost jignit si insultat pe Faceboock ce pot face pt. a da o lectie unor persoane rauvoitoare ? Din cate stiu eu ... (vezi toată discuția)
Se poate face plangere penala? Manole Dumitru Manole Dumitru In timpul Sedintei de judecata X(reclamant asistat de avocat), se baga in discutiea dintre Y(parat) si Presedinta de Complet cu apelativul \\"...sa-si faca un ... (vezi toată discuția)