avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insulta si jignire pe Faceboock
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insulta si jignire pe Faceboock

Buna ziua ,
In cazul in care am fost jignit si insultat pe Faceboock ce pot face pt. a da o lectie unor persoane rauvoitoare ?
Din cate stiu eu insulta , calomnia si jignirea sunt fapte incriminate penal.:(
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 16:00, 15 Iulie 2015
mirceapatrascu a scris:

Din cate stiu eu insulta , calomnia si jignirea sunt fapte incriminate penal.:(


Trebuie sa faceti neaparat un update legislativ. Insulta si calomnia nu mai sunt incriminate penal de mai multi ani, povestea dezincriminarii fiind mai spectaculoasa decat "Misterele Parisului" ori "Pardaillan si Fausta" cu dueluri intre Curtea Constitutionala, Parlament si ICCJ.

Ce puteti face?

Unu. Insulta ori calomnia sunt atingeri aduse onoarei si demnitatii si pot fi temei pentru o actiune civila in instanta prin care insolentul/insolenta sa fie obligat/obligata sa inceteze si sa va despagubeasca pentru prejudiciul produs. Adica il puteti da in judecata.
Doi. Pentru finalitatea aratata mai sus trebuie sa faceti cateva print-screenuri cu insultele/calomniile care va privesc, sa stabiliti cercul persoanelor care au receptat calomnia/insulta si sa vedeti daca doi dintre ei care nu sunt rude cu d-voastra ori cu calomniatorul vor sa apara in instanta ca martori.


Multumesc mult pt. raspuns .
Mai am insa o mica intrbare : daca in calomnie este prinsa si o afacere locala si aceasta calomnie aduce prejudicii ?
Puteti cere despagubiri nu numai pentru prejudiciul moral ci si pentru cel material.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de actiune pot dechide in instanta pentru insulta si calomnie? cristinav2011 cristinav2011 Buna ziua! Sunt cadru didactic ,am gradul I(obtinut cu nota 10),sunt inspector metodist si sefa de cerc pedagogic. O colega ,cu mai multa experienta ,dar care ... (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia, santajul Birou de Mediator Tatiana Calaras Birou de Mediator Tatiana Calaras Buna seara, stim cu totii ca insulta si calomnia numai sunt incriminate in art 205 si art.206 CP .......dar....am o problema cu matusa mea care imi trimite ... (vezi toată discuția)