avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Ce fel de actiune pot dechide in instanta pentru ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Ce fel de actiune pot dechide in instanta pentru insulta si calomnie?

Buna ziua!
Sunt cadru didactic ,am gradul I(obtinut cu nota 10),sunt inspector metodist si sefa de cerc pedagogic. O colega ,cu mai multa experienta ,dar care s-a evidentiat numai prin diverse certuri cu alti colegi,m-a insultat si calomniat in cancelarie.Nu poate accepta faptul ca eu am fost apreciata si propusa in diverse functii.Este o persoana cu un limbaj agresiv,frustrata si vesnic nemultumita (s-a casatorit de 4 ori in ultimii ani si a avut alte relatii in paralel).Eu sunt mai tanara si nu mi-am permis sa o jignesc .Nu ma intereseaza viata personala a dumneaei si nici nu trebuie sa o comentez.Nu pot accepta insa jignirile aduse(loaza,scursura societatii,impostoare) si nici faptul ca ma discrediteaza in fata parintilor si colegilor.Accept ca are mai multa experienta si daca as avea ce invata de la dansa as face-o cu placere ,caci nu mi-e rusine sa invat,dar nu am ce. Sunt casatorita ,am doi copii cu rezultate foarte bune la invatatura,un sot bun.Chiar sunt mandra de familia mea si de realizarile noastre.Nu ma pot linisti si nu dorm de cateva zile, pentru ca nu e normal ce mi se intampla.Am fost numita scursura societatii .Dumneaei este din localitatea unde se afla scoala, iar eu fac naveta. Eu pot dovedi ,cu acte,ca am avut note bune la concursul de titularizare,la inspectiile pentru grade si nu sunt un cadru didactic slab pregatit asa cum sustine doamna.Noi avem camere in scoala si cred ca sunt inregistrari cu doamna care sta pe hol in timpul orelor si barfeste,in loc sa isi tina orele.Pot deschide o actiune in instanta?
Va multumesc!
Da, puteti.

Insulta si calomnia nu mai sunt incriminate in codul penal, dar puteti deschide o actiune in pretentii pe dreptul comun in civil.

Dezavantajul este ca, daca veti dori daune materiale si morale foarte mari, va trebui platita o taxa de timbru substantiala.
Va multumesc pentru raspuns! Puteti sa-mi spuneti ce demersuri trebuie sa fac , ce suma as putea cere si ce taxe trebuie sa platesc.Nu ma intereseaza banii doamnei, daca as castiga procesul as dona banii unui copil din clasa mea,care a ramas fara mama si are 5 frati.Nu pot suporta cheltuieli prea mari pentru proces.
Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...

Stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru prejudicii aduse onoarei sau demnităţii unei persoane presupune o apreciere subiectivă din partea judecătorului, care, însă, trebuie să aibă în vedere anumite criterii obiective rezultând din cazul concret dedus judecăţii, gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite şi să aprecieze intensitatea şi gravitatea atingerii adusă acestora.
O cercetare disciplinara nu s-a dispus? Daca va certati si va insultati in scoala, ar trebui sa fiti sanctionate amandoua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementarile actuale in privinta schimbarii unui cadru didactic de la o scoala primara Bogdanvmdev Bogdanvmdev Buna ziua, Ma puteti ajuta in urmatoarea speta: -cum se poate proceda pentru revocarea cadrului didactic de la o clasa primara(clasa I), astfel incat ... (vezi toată discuția)
Abuz in scoala florinamatei florinamatei Buna seara.Am un copil cls 4a,la L.T.Bolintineanu.Voi expune situatia cat pot de scurt.La ora de sport,unul dintre colegii sai,a avut o criza de nervi si sa ... (vezi toată discuția)
Este calomnie pe internet? Te0o0 Te0o0 Buna seara!Sunt elev in clasa a 10a la un liceu cu renume.Intr-o zi mi-a venit ideea de a face un blog clasei mele!Blog-ul a fost facut si acolo am scris un ... (vezi toată discuția)