Am cumparat un autoturism care avea carte de identitate in alb (duplicat) eliberat de catre RAR si al carei proprietar a declarat/o ca pierudata pe cea veche. Cu duplicatul la carte, Serviciul de inmatriculari auto a inmatriculat masina pe numele meu, eliberandu/mi si celelalte acte. Dupa 1 luna am primit o somatie de la o firma de executari silite ca va trebui sa predau masina, deoarece aceasta fusese pusa gaj intr/un imprumut perfectat la notar. Am contestat in instanta decizia de executare silita, dupa ce am pus intr/un cont la CEC 10% din suma imprumutata de catre cel care mi/a vandut masina, in ideea ca sunt cumparator de buna credinta, am platia toate taxele legale, precum si taxa de avocat. La prima instanta s/a respins contestatia la executare silitita, acum sunt in faza de recurs. Ce sanse am sa castig si sa nu dau masina inapoi ( deoarece chiar am intrat in povestea asta, fara sa am habra) sau sa o cedez si sa/mi linistit de pierderea mea de vreo 8000 de euro. multumesc
Intai de toate, nu stiu daca ati verificat daca contractul de imprumut cu gaj pe auto vehicul a fost inregistrat in Arhiva electronica de garantii mobiliare. Rugati-va avocatul sa verifice. In cazul in care nu a fost, gajul nu va este opozabil, dvs. fiind tert fata de acesta.
Daca considerati ca in dosarul de contestatie la executare nu aveti sanse, incercati cu o actiune de drept comun.
Ca orice vanzator, si cel care v-a vandut masina are obligatia patrimoniala de garantie fata de dvs, pentru folosinta linistita si utila a obiectului cumparat. Cazul dvs. constituie o tulburare de drept anterioara faptului vanzarii savarsita personal de catre vanzator, (nu a declarat sarcinile asupra bunului la data instrainarii), iar raspunderea nu poate fi inlaturata nicicum de acesta si care, chiar daca vanzatorul moare, se transmite mostenitorilor sai.
In caz de evictiune totala, dvs. il dati in judecata pe vanzator care are obligatia de a va restitui integral pretul, de a va achita cheltuielile de judecata si de a va plati daune interese. Actiunea in evictiune se prescrie in 3 ani.