Am incheiat contract de imprumut cu cineva de 13200lei . Acesta a pus garantie un autoturism marca Renault Laguna 2,dar nu a mai fost gajat.
In urma demersurilor de executare silita ,urmata apoi de plangere penala aflu urmatoarele :
-debitorul a facut transfer de proprietate cu acel autoturism in favoarea unei cunostine(deci nu vanzare-cumparare)
-organul de politie care s-a ocupat de plangerea penala ma informeaza ca nu este caz penal ,ci este vorba de nerespectarea clauzelor contractuale
In acest sens ma sfatuieste sa incep un proces la Judecatoria Iasi -sectia civila
pentru a recupera autoturismul pus garantie in vederea executarii silite
Asadar sunt sanse de a recupera autoturismul in vederea executarii silite avand in vedere ca este vorba de transfer de proprietate,ci nu vanzare-cumparare?
Avand in vedere ca au trecut 2 ani de la expirarea contractului ,pot cere aditional bani in instanta? (sub forma de dobanda sau daune morale)
Orientativ imi puteti spune cam cat ar putea dura un astfel de proces?
Multumesc!
transferul dreptului de proprietate se face in mai multe moduri - contr de vinzare/cumparare, donatie, mostenire, schimb, etc etc.
in al doilea rind, daca gajul nu a fost inscris la Arhiva Electronica, nu va puteti indrepta impotriva cumparatorului de bunacredinta (actualul proprietar al masinii). Iar bunacredinta se prezuma si trebuie sa faceti dovada ca respectivul transfer a avut drept scop fraudarea dvs si ca exista complicitatea tertului la aceasta actiune.
cel mai bine este sa consultati un avocat care sa verifice conditiile instrainarii masinii si apoi va propune cea mai eficienta cale de urmat.
Multumesc pentru raspuns!
Mentionez aditional ca organul de politie m-a anuntat in urma primirii plangerii mele penale ca dupa verificarile aferente a acelui autoturism ,acesta nu a fost instrainat prin contract de vanzare-cumparare ,ci printr-un transfer simplu nefiind vorba de o suma de bani intre cumparator si vanzator ( va spun exact cum mi s-a spus,probabil donatie).
Daca era vorba de vanzare-cumparare debitorul indeplinea conditiile savarsirii infractiunii de inselaciune(asa mi s-a spus)
In acest caz se schimba datele problemei?
Multumesc!
donatia se face exclusiv in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute. Daca este asa, atunci masina inca apartine debitorului.
daca aveti titlu executoriu puteti trece la executarea silita a masinii. daca nu, depuneti actiune in instanta si cereti - simultan - sechestru asigurator pe masina pina la finalizarea procesului.