avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Inselaciune in contract de imprumut-posibil?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Inselaciune in contract de imprumut-posibil?

Buna Ziua,
Am incheiat un contract de imprumut prietenesc cu o persoana fizica .Acesta a garantat imprumutul in valoare de 13200Ron cu un autoturism ,dar acesta nemaifiind gajat . La 2 saptamani dupa expirarea termenului de plata acesta a instrainat autoturismul ,sustragandu-se astfel de la sechestrarea acestuia si implicit de la plata creantei.
Imi puteti spune va rog ce pot face acum pentru a putea recupera cat mai repede si usor banii? mentionez ca executorul judecatoresc nu a reusit mare lucru
Ma gandeam la o plangere penala ,dar nu stiu cum sa fie exact formulata ...
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bucan_george , utilizator 21:13, 20 Iunie 2011
Nu par a fi intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni (nu este "inselaciune") insa este dreptul dvs. sa incercati sa formulati o plangere.

Imprumut prietenesc? La consecintele pe care le suportati inca mai numiti acel imprumut, prietenesc?

De ce nu a reusit executorul sa recupereze "cat mai repede" acel debit?In plus...cu ce v-ar ajuta o plangere penala? Daca debitorul nu are/nu va avea in urmatorii 5 ani (sa zicem) bunuri pe numele sau, in eventualitatea existentei unei obligatii a acestuia de a plati c/v unui prejudiciu, cum considerati dvs. ca veti recupera "debitul"?



Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
Termen de prescriptie 3 ani de la data in care imprumutul ar fi devenit scadent ( teremenul din contractul de imprumut ).

Plangerea penala este exclusa, adica puteti sa o faceti dar fara discutie solutia va fi N.U.P. in baza art 10 cod proc penala.

Daca executorul nu a executat acum nimic deduc ca debitorul dvs este insolvabil , puteti continua urmarirea debitorului prin intermediul executorului judecatoresc dar sa aveti grija ca executorul sa faca la maxim 6 luni un acte de executare( o simpla cerere la organele fiscale pentru identificare de bunuri este suficienta) pentru a nu se perima executarea silita.

Cu stima
Multumesc pentru raspuns! Nu ar fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune deoarece in contract scrie in felul urmator (citez conf CONTRACTULUI DE IMPRUMUT CU GARANTIE MOBILIARA Fara deposedare)? :
" Eu .......(debitorul) declar ca acest autoturism cu care garantez restituirea imprumutului,se afla in proprietatea mea,nu este scos din circuitul civil,nu formeaza obiectul vreunui litigiu,nu este sechestrat sau gajat [...] .De asemenea declar ca nu am facut niciun fel de promisiune de instrainare a acestui autoturism,nu am incheiat contracte de inchiriere sau comodat si ma oblig sa nu garantez cu acest autoturism in favoarea altor persoane fizice sau juridice si sa nu-l instrainez sub nici o forma pana la achitarea integrala a imprumutului."

" PREZENTUL CONTRACT CONSTITUIE TITLU EXECUTORIU'

"Orice incalcare a prevederilor prezentului contract este de competenta instantelor judecatoresti."
De asemenea cu debitorul s-a inceput poprirea pe salar ,dar acesta si-a pus salariu minim pe economie ,astfel ajungand ca eu lunar sa obtin 163 Ron si in ultimul timp nu consemneaza bani ,acesta fiind prieten bun cu angajatorul lui si nu ma avantajeaza deloc acest tip de poprire.
In ceea ce priveste Termenul de prescriptie de 3 ani nu este problema ,deoarece am fost anuntat de executorul judecatoresc ca acesta se poate prelungi fara probleme la expirarea celor 3 ani .

Domnule Bucan, daca ati avut inspiratia sa inscrieti la AEGRM acest copntract de garantie, este opozabil si noului proprietar. Asta inseamna ca puteti executa silita autoturismul chiar daca a fost vandut.

Cat priveste fapta debitorului, legea prevede posibilitatea legala a acestuia de a vinde bunurile gajate, asadar, nu exista nicio fapta penala.
Din pacate nu am inscris la AEGRM acest contract deoarece nu am fost bine informat ,acesta fiind primul contract de acest gen incheiat de mine si cu siguranta si ultimul!
Aditional,acest autoturism a fost instrainat in favoarea unui prieten care stia de contract (se poate dovedi )
In acest caz ,bunul nefiind gajat ,pot face ceva dpdv legal in acest sens ?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
bucan_george, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut la notar neonorat zoltan.robert zoltan.robert Buna seara, In data de 23.01.2009 am incheiat un contract de imprumut (cu legalizare de semnatura) cu o persoana fizica, pentru suma de 2500 euro, cu ... (vezi toată discuția)
Executare silita - sechestru asigurator Andrei.Ionut Andrei.Ionut Salut! Am cateva întrebari. 1. În cazul unei executări silite la ce apelează executorul prima data proprie pe salariu, sechestru asigurator pe mașină ... (vezi toată discuția)
Recuperare autoturism -garantat pe contract de imprumut bucan_george bucan_george Am incheiat contract de imprumut cu cineva de 13200lei . Acesta a pus garantie un autoturism marca Renault Laguna 2,dar nu a mai fost gajat. In urma ... (vezi toată discuția)