In data de 23.01.2009 am incheiat un contract de imprumut (cu legalizare de semnatura) cu o persoana fizica, pentru suma de 2500 euro, cu termen de restituire la 01.03.2009. Debitorul garanteaza acest imprumut cu autoturismul proprietate proprie "pana la completa achitare a creditului".
In contract se specifica "debitorul se obliga sa nu instraineze autoturismul mai sus mentionat; sa faca toate demersurile necesare pentru ca dreptul de proprietate al bunului in cauza sa treaca in seama creditorului, in conditiile de mai sus".
Nu este mentionata nici o dobanda.
A trecut termenul, debitorul nu mai raspunde la telefon, iar eu vreau sa imi recuperez banii.
Care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmez?
Va multumesc anticipat
daca in contractul de imprumut este prevazuta si situatia in care autoturismul trece in proprietatea creditorului (ca urmare a nerestituirii imprumutului ) trebuie actionat in judecata. Nu precizati in posesia cui se afla autoturismul si daca plata se face in Euro sau la cursul de schimb din ziua platii, daca da aveti dreptul la dobanda legala
Pentru ca totul sa fie clar, voi reproduce contractul:
Contract de imprumut
Subsemnatul......EU.....,CNP, domiciliul........, in calitate de creditor, denumit in continuare astfel in cuprinsul contractului si
Subsemnatul.......CEL IMPRUMUTAT...., cnp, DOMICILIUL......., in calitate de debitor, denumit in continuare astfel in cuprinsul contractului, intelegem de comun acord sa incheiem prezentul contract de imprumut, in urmatoarele conditii:
Subsemnatul creditor dau cu titlu de imprumut debitorului suma de 2500 euro, suma ce urmeaza a-mi fi restituita pana la data de 03.03.2009.
Subsemnatul debitor am primit de la creditorul susnumit suma de 2500 euro, pe care ma oblig sa o restitui la data fixata prin acest act.
Subsemnatul debitor declar ca inteleg sa garantez acest imprumut cu autoturismul, proprietatea mea, marca......, tip......, cu numar de identificare........, cu numar de omologare........, avand capacitatea cilindrica........., de culoare........., inmatriculat in circulatie sub nr........, pana la completa achitare a creditului.
Pe toata durata contractului debitorul se obliga:
a. sa suporte toate riscurile in caz de distrugere sau avariere a autoturismului in cauza
b. sa nu instraineze autoturismul mai sus mentionat
c. sa faca toate demersurile necesare pentru ca dreptul de proprietate al bunului in cauza sa treaca in seama creditorului, ......EU..., in conditiile de mai sus.
Eu creditorul .........EU........ declar ca am dat cu imprumut debitorului ........EL........, suma de 2500 euro, cu garantia solidara a acestuia si accept toate conditiile enuntate in acest contract.
Noi pertile contractante, precizam ca imprumutul se face fara dobanda si in conditiile prevazute mai sus.
Actul s-a redactat in trei exemplare azi 23.01.2009
Iar pe spate, s-a realizat incheierea de legalizare de semnatura, de catre notar.
Mentionez ca autoturismul e la debitor care il foloseste in continuare.
Aţi procedat la înscrierea gajului? Dacă nu, simpla sa obligaţie de a nu vinde autoturismul nu vă este de niciun ajutor în situaţia în care va înstrăina bunul. Dreptul dumneavoastră de gaj nu este opozabil terţului dobînditor şi nu veţi putea urmări autoturismul odată ce a fost vîndut.
Investiţi actul cu formulă executorie. Adresaţi-vă executorului judecătoresc pentru începerea executării silite - în primul rînd pentru sechestrarea bunului.
contractul de imprumut nu constituie titlu executoriu nici un executor judecatoresc nu v-a sechestra bunul, recuperarea avansului trebuie solicitata pe cale judecatoreasca ca urmare a nerespectarii obligatiei asumate