avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Conflict de interese la executor judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

Conflict de interese la executor judecatoresc

Buna seara,

Vă scriu acest mesaj pentru a vă cere sprijinul în rezolvarea unei probleme.

La data de 23.01.2009 am împrumutat unei persoane pe care o voi numi în continuare debitor, suma de 2500 Euro printr-un contract de împrumut încheiat la un birou notarial.

Debitorul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-mi restitui această sumă de bani. După trecerea datei până la care debitorul se obliga să îmi plătească integral datoria am iniţiat demersurile legale pentru a-mi recupera banii împrumutaţi debitorului.

Astfel, l-am notificat pe debitor după care l-am acţionat în instanţă. În urma procesului, prin sentinţă civilă, debitorul a fost obligat să îmi restituie suma de 2500 Euro plus cheltuieli de judecată.

În 26.05.2010 mi s-a comunicat sentinţa. După trecerea celor 15 zile în care debitorul avea dreptul la recurs am investit sentinţa cu formulă executorie. La data de 20.07.2010 m-am prezentat cu sentinţa investită cu formulă executorie la un executor judecătoresc, cu care am încheiat un Contract de Executare iar acesta a deschis un dosar de executare.

L-am informat la acea dată (20.07.2010), verbal, pe d-nul executor că debitorul urmăreşte să îşi înstrăineze o parte din avere, afişând un anunţ de vânzare a autoturismului proprietate personală, cerându-i să execute de îndată titlul executoriu sentinţa civilă nr ...... pronunţată de Judecătorie în dosarul ......, conform art. 382 din Codul de Procedură Civilă.

Acesta m-a asigurat verbal că va lua toate măsurile legale pentru executarea de urgenţă a sentinţei.

Când l-am vizitat pe d-nul executor la biroul acestuia, după trei săptămâni, la data de 11.08.2010, pentru a afla rezultatele acţiunilor întreprinse în scopul executării sentinţei amintite anterior, d-nul executor mi-a comunicat că a cerut încuviinţarea executării, iar după ce a primit încuviinţarea a somat debitorul, iar acea zi era ultima zi din termenul trecut pe somaţia de plată.

La aceeaşi dată l-am informat din nou verbal şi în scris, la adresa de mail de pe antetul contractului de executare că debitorul încearcă să îşi risipească averea sa mişcătoare afişând un anunţ de vânzare a autoturismului proprietate personală, cerându-i să execute de îndată titlul executoriu, conform art. 382 din Codul de Procedură Civilă.

Cu aceeaşi ocazie i-am amintit d-nului executor că potrivit art. 411 din Codul de Procedură Civilă dacă în termen de o zi de la primirea somaţiei debitorul nu plăteşte suma datorată, executorul judecatoresc de pe lângă instanţa de executare va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, chiar dacă acestea sunt deţinute de un terţ.

De asemeni, l-am informat pe d-nul executor că, dacă există pericolul ca debitorul să înstrăineze, să substituie ori să deterioreze bunurile sechestrate, executorul judecatoresc va proceda la sigilarea sau la ridicarea lor de la debitor. Dacă debitorul nu este prezent la aplicarea sechestrului, precum şi în cazul ridicării bunurilor, executorul judecătoresc dă în păstrare bunurile sechestrate unui custode, numit cu precădere dintre persoanele desemnate de creditor (art 419 din Codul de Procedură Civilă).

Dată fiind urgenţa situaţiei i-am cerut să îmi comunice rezultatele acţiunilor pe care le-a întreprins deja precum şi demersurile pe care urma să le efectueze pentru a executa silit titlul executoriu amintit anterior la adresa mea de mail.

În data de 12.08.2010, la ora 15:45, am identificat unul din autoturismele debitorului (are două), care era parcat foarte aproape de domiciliul debitorului fiind practic peste drum de blocul în care îşi are domiciliul acesta.

În acel moment, 12 august 2010, la ora 15:45, l-am informat telefonic pe d-nul executor, cerându-i să se deplaseze la faţa locului pentru a sechestra sau sigila autoturismul în cauză. Am fost refuzat.

Pentru că am fost refuzat, în aceeaşi zi l-am informat pe d-nul executor şi în scris, pe mail, ataşând acelui mail şi câteva fotografii ale autoturismului, făcute de mine, fotografii care atestă faptul că autoturismul se afla în acel loc şi că avea afişat un anunţ de vânzare ce demonstra că debitorul încearcă să îşi risipească averea sa mişcătoare.

În acelaşi mail îi ceream din nou d-nului executor să execute de îndată titlul executoriu. Potrivit art. 411 din Codul de Procedură Civilă, îi ceream să procedeze la sechestrarea autoturismului menţionat anterior, chiar dacă acesta este deţinut de un terţ. Pentru că exista pericolul ca debitorul să înstrăineze, să substituie ori să deterioreze bunurile sechestrate, îi ceream să procedeze la sigilarea sau la ridicarea autotuirsmului, conform art. 419 din Codul de Procedură Civilă. ªi, pentru că în termenul arătat în somaţie debitorul nu şi-a executat de bunăvoie obligaţia, îi ceream să procedeze de îndată la executarea silita, conform art. 387 (2) din Codul de Procedură Civilă.

În data de 13 august 2010, în jurul orei 11:45 m-am întălnit cu d-nul executor la locul unde era parcat autoturismul cu pricina, pentru a fi şi eu de faţă la sechestrarea autoturismului. Erau acolo şi doi ofiţeri de poliţie.

I-am cerut din nou d-nului executor să sechestreze sau să sigileze autoturismul chiar dacă debitorul lipsea, conform art. 412 din Codul de Procedură Civilă, pentru că erau indicii clare şi temeinice că autoturismul urmează să fie înstrăinat. N-a făcut-o.

Ne-am deplasat împreună la o casă de amanet unde am aflat că autoturismul în cauză făcea obiectul unui contract de împrumut. Tot acolo, la casa de amanet se aflau contractul de amanet şi actele maşinii, în original. I-am cerut din nou să sechestreze autoturismul, conform legii. N-a făcut-o.

În schimb, a completat un proces verbal prin care se constata prezenţa acelui autoturism pe strada ...... şi prin care li se cerea reprezentanţilor casei de amanet să se prezinte luni, 16 august la ora 10:00, la biroul executorului, aducând cu ei actele autoturismului cât şi alte acte cu care să probeze calitatea de posesori ai autoturismului sau de creditori ca persoane fizice sau juridice.

La data de 13.08.2010 autoturismul menţionat nu era înscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

La data de 16 august la ora 10:00 nu s-a prezentat nimeni cu actele, din partea casei de amanet respective. M-am deplasat împreună cu d-nul executor la aceeaşi casă de amanet unde am aflat că autoturismul este folosit în prezent de un individ despre care ni s-a spus că e fratele persoanei de la casa de amanet.

D-nul executor l-a invitat telefonic pe acel individ cu actele autoturismului la biroul executorului, iar acolo am aflat că îl cunoaşte personal. Acesta a adus un contract de amanet, pretinzând că are şi un contract de vânzare-cumpărare pentru autoturism, contract pe care nu l-a prezentat.

I-am cerut din nou, verbal, d-nului executor să sechestreze autoturismul. N-a făcut-o nici atunci.

I-am scris un nou mail d-nului executor în aceeaşi zi în care îl întrebam, având în vedere că cunoaşte persoana la care se află autoturismul, dacă va sechestra sau nu autoturismul în cauză.

În acelaşi mail îl întrebam ce va face în continuare pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu, pentru că, potrivit legii, este obligat să aibă un rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege.

Dată fiind urgenţa situaţiei i-am cerut din nou să îmi comunice rezultatele acţiunilor pe care le-a întreprins precum şi demersurile pe care urmează să le efectueze pentru a executa silit titlul executoriu amintit anterior la adresa mea de mail.

Nu am primit niciun răspuns de la d-nul executor la întrebarea adresată în scris, referitoare la un posibil conflict de interese.

Ma gândesc că există posibilitatea să nu vrea să îşi execute un amic şi din acest motiv ar putea să tragă de timp.

Nu înţeleg de ce a refuzat de atâtea ori sa sechestreze autoturismul repectiv, fără să îmi ofere nicio justificare.

Autoturismul figurează în acte şi la administraţia financiară cu debitorul pe post de proprietar.

Am făcut până acum toţi paşii legali pentru a-mi recupera creanţa, l-am dus pe executor până la autoturism, iar acesta a refuzat să îl sechestreze sau sigileze.

De luni, 16 august 2010, autoturismul nu mai e parcat la vedere iar riscul de a-l pierde este mare.

Ce pot să fac în această situaţie?

Pot să mă îndrept în instanţă împotriva executorului, pentru că nu a sechestrat autoturismul după ce i-am cerut-o în mai multe rânduri?

Mail-urile pe care i le-am trimis pot fi prezentate ca probe în instanţă?

Ce mă sfătuiţi să fac?
Cel mai recent răspuns: zoltan.robert , utilizator 08:31, 22 August 2010
Nu stie nimeni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi mailurile proba in instanta? zoltan.robert zoltan.robert Buna ziua, Vreau sa stiu daca pot fi considerate probe in instanta trei mailuri pe care le-am trimis unui executor judecatoresc la adresa sa de mail (adresa ... (vezi toată discuția)
Sechestru autoturism serby30 serby30 Buna seara, Ma intereseaza care este procedura de punere sechestru pe un autoturism? Cine hotaraste locul unde se pune sechestrul, daca creditorul este ... (vezi toată discuția)
Contestatie executor judecatoresc ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Vineri am primit pe e-mail si pe SMS , din partea bancii unde am cont , fata de faptul ca mi s-a pus poprire pe conturi din partea unui executor ... (vezi toată discuția)