avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica.

Buna ziua.
Sunt proprietarul unui apt de 2 camere in sector 4, Bucuresti.
Asociatia de proprietari (cel putin o parte din ea) doreste reabilitare termica a blocului (care are doar 2 scari, respectiv 80 apt).
Eu NU doresc sa contribui, nu doar fiindca mi se pare mult partea mea (apx 3.000 RON), ci si fiindca am f putin pe exterior si nu vreau sa inchid nici balconul (tip logie).

Intrebarea mea este: sunt obligata prin lege sa contribui? Cei din Asociatie tipa sa le dau banii...

Va multumesc.
Pentru reabilitarea blocului, lucrare de anvergura, este necesara o hotarare a AG votata cu 2/3 dintre proprietari.

Daca aceasta hotarare s-a luat legal, atunci dv. trebuie sa dati banii celor care "tipa', adica trebuie sa contribuiti. Nu conteaza ca aveti o suprafata a peretelui exterior foarte mica - cum ziceti dv. - fatada este proprietate comuna, asa ca trebuie sa contribuiti proportional cu cota-parte pe care o aveti.
Chestia cu obligatia ca sa contribuie obligatoriu... desi poate omul nu are bani, nu este deloc in regula.Eu stiu ca un proprietar este obligat sa intretina si sa repare tot ce tine de proprietatea comuna.Dar sa fie obligat (neaparat obligat) sa investeasca in ceva constructii... Eu cred ca in altfel de cazuri altele decat de reparare si intretinere a proprietatii comune si ma refer la investitii, fiecare poate hotara numai in ceea ce priveste partea sa, dupa buzunarul propriu, fara sa oblige vecinul sa,, dea faliment'' in viitorul apropiat pe timpul unei crize financiare severe.Deaceea teoria obligatiilor de plata ar trebui revizuita.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2011
johnpescar, utilizator
Buna ziua, dupa cum v-a spus si antevorbitorul meu, e practic imposibil sa va poata obliga la plata unei investitii in infrastructura. Este normal sa cotizati la fondul de rulment (care poate fi folosit ptr reparatii), dar nu cu o suma astronomica, ci treptat, in timp. Ganditi-va logic, nu va poate executa silit sau forta la plata o asociatie de proprietari, chiar daca are o hotarare a adunarii generale valida dpdv juridic.
In fosta HG 400, care se referea la asociatiile de proprietari spunea clar ca:
schimbarea destinatiei unui spatiu comun si astfel de lucrari se fac intr-un anumit fel, cu acordul majoritatii locatarilor si neaparat cu cel al caror apartament se invecineaza pe verticala si orizontala cu respectivul spatiu
. Cautati in noua lege si cititi paragraful care va afecteaza in mod direct.
Sfatul meu ar fi sa inregistrati o instiintare la aceasta asociatie( si eventual la serviciul din primarie care se ocupa cu asociatiile de proprietari) prin care sa le comunicati dezacordul dvs legat de aceasta lucrare, precum si imposibilitatea de a plati din cauza motivelor personale. O zi buna!
Multumesc mult pentru raspuns!
Va rog, ma puteti directiona direct catre Legea ref. la Reabilitare Termica?
E cumva vorba de Legea 76/2011?

In cele doua scari ce se constituie in Asociatia de Proprietari respectiva mai exista suficienti proprietari care nu au contribuit...Dar nu am de unde sa stiu daca numarul lor e suficient de mare ca sa blocheze aceasta reabilitare.
Eventual, e obligata Asociatia ca, la cererea mea, sa imi arate aceasta decizie de 2/3 din AG?
Strict, din punctul meu de vedere, ar fi fost mult mai constructiv sa se stranga bani pentru centrale termice de apartament...

Multumesc inca o data,

IOANA.

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, precum si HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii.

Aceste doua legi va arata ce drepturi si ce obligatii aveti si in ce conditii.

Le gasiti in al doilea topic al sectiunii noastre, daca va uitati mai bine, vedeti titlul acestui topic Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.

Alte discuții în legătură

Buna seara. sunt obligată să plătesc fondul de reparații ... Luca Tudor Luca Tudor Buna seara. Sunt obligată să plătesc fondul de reparații dacă reparațiile nu au avut loc, ci doar se strâng bani cu un an in avans pentru repararea ... (vezi toată discuția)
Platile comune la reparatia subsolului si a acoperisului? valyvlt valyvlt Buna seara Doresc sa intreb si totodata sa ma lamuriti in legatura cu o problema. De curand am efectuat reparatii la subolul blocului dar si la acoperisul ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii pt.reabilitare termica marcelabogatean marcelabogatean Buna ziua, Am constituit la asociatia de proprietari un fond de reparatii pt.reabilitare termica .Aceasta reabilitare termica inca nu a avut loc.Am vandut ... (vezi toată discuția)