avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensii neincasate, persoana decedata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensii neincasate, persoana decedata

Buna ziua,


Am sa caut sa sintetizez situatia, pe cat este posibil. Asadar, o matusa de-a mea a fost internata in spital in urma cu aprox 4 luni. Nefiind acasa, pensia din prima luna de absenta (cred ca era aprilie) a fost adusa de catre postas si platita, in mod fraudulos, unui vecin. Ce a facut vecinul acela cu pensia (o suma marisoara, de peste 20 de milioane), nu face obiectul acestei discutii.

In urma interventiei mele (matusa era in viata, in spital), a doua pensie nu a mai fost platita nimanui (asadar, matusa traia). Dupa inca o luna, matusa a decedat tot in spital, fara sa incaseze in continuare nicio pensie inca de la data internarii. .

Intrebarea mea se refera la soarta celor doua pensii neincasate pana la data decesului. Am informatii contradictorii - de la Casa de pensii mi s-a spus ca banii raman in proprietatea statului, insa de pe forum am citit ca ei se supun regimului de mostenire / incasare normal. Precizez ca sunt unicul mostenitor, insa urmeaza in cateva zile sa incep procedura de succesiune.

Intrebarea este, asadar: care sunt actele necesare in vederea incasarii acestor bani si unde anume ar trebui actele depuse ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 22:03, 1 Septembrie 2011
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.

2. Dupa ce terminati succesiunea la notar va prezentati la Casa de Pensii si solicitati plata pensiilor restante.
Am procedat asa cum ati sugerat, problema este rezolvata.
A aparut, insa, o alta situatie.
Din cate am aflat, cel putin doua pensii ale defunctei au fost platite de catre postas catre un individ pe care nu il cunosc si care in mod absolut cert nu avea nici imputernicire sa ia bani in numele pensioarei internate in spital, nici nu era ruda cu aceasta (sau cu mine).

Eu auzisem despre situatia asta inca dinainte de decesul matusii mele, si ca atare am sunat inca de acum cateva luni la Oficiul Postal, cerand sa nu mai plateasca pensia unor persoane care nu au calitatea de a primi banii respectivi (suma lunara fiind de peste 2000 de lei).

Chestionat recent prin telefon (?!), acum cand m-am dus personal la Posta, de conducerea Oficiului Postal, postasul a afirmat ca a platit acele pensii unui nepot al pensionarei. , si ca nu are niciun act la indemana care sa arate calitatea acelui presupus nepot.

Ca individul nu era nepot, asta este absolut cert, dar ca plata a fost facuta o dovedeste registrul postei si martorii (vecini de palier cu matusa mea, care au confirmat ca pensiile erau platite de mai multa vreme de catre postas catre un individ care venea doar in ziua pensiei la matusa mea, aceasta avand sanatatea mentala serios si extrem de evedient afectata de un accident avut acum putini ani).

Diriginta de Posta m-a sunat, ulterior depunerii unei sesizari scrise la Oficiul Postal, si mi-a spus ca legea nu ii permite sa discute cu mine, pentru ca la data cand au avut loc platile "presupus frauduloase", eu nu aveam nicio calitate fata de decedata. Ca atare, ea a spus ca singura persoana care poate reclama este... pensionara decedata, careia Diriginta spune ca i-ar putea da amanunte despre platile frauduloase (?!!!!)

Ce cale este mai buna ? Sa-l reclam pe postas la Politie ? (Oficiul refuza sa-mi dea numele postasului).
Sa deschid un proces in instanta ?

Am depus o sesizare la Oficiu, am cerut clar sa mi se dea un raspuns care sa citeze temeiul legal pe baza caruia diriginta imi zice ca... nu mi se poate da niciun raspuns, si din cate m-am interesat, calea de urmat ar fi sa fac o plangere la Directie.

Totusi, ca si idee, eu ca si unic mostenitor chiar nu am dreptul legal sa fac demersuri astfel incat drepturile banesti neincasate de catre defuncta sa fie platite ? Eu din cate citesc texul din Legea 120, deduc ca am dreptul acesta. De ce Diriginta zice ca nu am actele necesare ca sa discut in numele defunctei despre plata frauduloasa a pensiei acesteia ?

Mentionez ca am toate actele in regula, mostenire facuta la notar, tot absolut in regula.
1. La aceasta problema va poate raspunde numai un jurist de profesie (eu sunt economist, specialist in relatii de munca).
2. Daca nu primiti un raspuns pe forum, intrati pe "Consultanti" si gasiti acolo un avocat pe care sa il contactati pe mesaj privat.
Din cate stiu eu nimeni nu are voie sa ridice pensia altcuiva fara o imputernicire. Postasul care a facut-o va raspunde in fata legii. Ar fi prea simplu sa ma prezint la un postas si sa zic "sunt nepotul lui cutarica si am venit sa ii iau pensia". Nu e putin cam absurd? Luati-va un avocat si deschideti proces.
PS ca sa iau alocatia copilului (de 42 lei) trebuie sa ma prezint personal cu buletinul.
GermanAlex are dreptate. Daca cei de la posta nu va dau numele factorului postal responsabil pe zona matusii dvs., dvs. actionati in judecata Posta Romana - Oficul Postal care este raspunzator.

Alte discuții în legătură

Contencios - localitate instanta noiklosa noiklosa Am incercat, fara succes, sa obtin doua raspunsuri simple de la un spital, respectiv un oficiu postal, in legatura cu niste probleme ce tin de o ruda defuncta, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire - se da următoarea speță: -defuncta nu ... Derek88 Derek88 Dezbatere moștenire - se da următoarea speță: -defuncta nu avea copii, doar 2 surori care au decedat și ele, -cele 2 surori au avut copii, -unii din ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)