avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... contabilitate CMI
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

contabilitate CMI

Buna ziua,
am rugamintea sa-mi oferiti suport la intrebarile de mai jos legate de contabilitatea unui CMI intr-un spatiu inchiriat de la o persoana fizica:
- pentru includerea platii chiriei la cheltuieli e suficienta o chitanta de la proprietar?
- fiecarei chitante trebuie sa-i corespunda o factura - de ex. la telefonul mobil am chitanta dar nu mai am factura
- daca pe o factura apar produse nedeductibile (ex factura Metro care include si alimente) , nu le iau in considerare ? Cum se procedeaza in acest caz?
- bonurile cu stampila pot fi trecute la cheltuieli? ex. bon farmacie
- in Jurnalul de incasari si plati, se trece intotdeauna data platii unei facturi nu data emiterii?
- daca am platit contributia la sanatate pe tot anul , o trec ca si cheltuiala o singura data, in luna platii? (chiar daca era vorba de 4 trimestre?)
- unele bonuri se sterg in timp - e o solutie sa fac copii si sa le pastrez?
- contributia la Colegiul medicilor e deductibila doar 5 % fiind asociatie profesionala la care sunt obligat sa ader pt a putea practica?
Legat de eliberarea chitantei catre clienti:
- la CUI trebuie trecut CNP-ul daca sunt persoane fizice?
- la rubrica "reprezentand...." explicatia trebuie sa bata cu un serviciu din lista de preturi? De ex. : i-am tratat un dinte (tratament de canal, coafaj, plomba provizorie, apoi definitiva) si pe chitanta am scris "tratament conservativ" cu suma totala constituita din preturile pe fiecare manopera. E in regula asa sau trebuie detaliat ?
Mai fac mentiunea ca banii ii incasez la sfarsitul tratamentului care poate dura si 2 saptamanii cu toate fazele.
- la chitantier seriile si numerotarea am inteles ca se stabilesc prin Decizie interna? Adica pot pune seria AAA nr 000001 s.a.m.d?
Va multumesc anticipat pentru rabdare si sfaturi!
Cel mai recent răspuns: mihovicidaniela , utilizator 08:20, 13 Martie 2012
1.Da. E buna si scrisa de mana sau mai simplu la Diverta este tipizat: Dispozitie de:
2. Da. Factura de incarca, chitanta de descarca pt ca pot trece de la o luna la alta sau cuprinse impreuna, in luna efectuarii platii;
3. Nu;
4.Da (pana la suma de 100 lei);
5. Data platii facturii;
6. Da.
7. Nu. Solutie: pe o coala A4 se pot lipi chitantele si se pastreaza si indosariaza mai bine;
8.
9. Obligatoriu;
10. Suma de pe chitanta trebuie sa aiba transpunere in cuvinte adica: X lei = X procedura. Factura cu detaliile operatiunilor efectuate sau Fisa pacientului te fereste de problemele cu clientii suciti;
11. Da, se numeroteaza intern.
Bafta
Incerc sa completez ceea ce a scris mai sus colega mea.

3. Incercati sa intocmiti doua facturi in cazul in care achizitionati si alimente de la magazine tip cash&carry.
(Nota: va rog sa nu mai mentionati denumirea magazinelor in postari, multumesc.)

4. Ce achizitionti de la farmacie? Produse care va sunt necesare la cabinet?

7. Este bine sa faceti si o copie xerox a bonurilor fiscale, aveti dreptate ca dispare de pe acestea inscriptionarea. Dupa aceea procedati cum v-a scris colega mai sus si pastrati si originalele si copiile in acelasi loc.

8. Conform Codului fiscal art.48 alin.5 litera m, contributia la Colegiul medicilor este deductibila in limita a 2% din baza de calcul. Baza de calcul se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizatiile platite la asociatiile profesionale. Colegiul medicilor din Romania este o organizatie profesionala cu
personalitate juridica care este constituit din totalitatea medicilor cu drept de libera practica . Aceasta taxa achitata de catre medici reprezinta o cotizatie anuala, iar neplata acestei cotizatii duce la suspendarea dreptului de libera practica.

11. La inceputul fiecarui an se emite o decizie interna prin care se aloca plaja de numere folosite pentru anul in curs, atat pentru chitante cat si pentru facturi. Dvs. emiteti acum o decizie, urmand ca la 01 ianuarie 2012 sa dati o noua decizie.

Va multumesc pentru raspunsuri!
Ce fac in situatia in care am taiat chitante fara CNP? Pot fi sanctionat la un control?
Care e diferenta dintre un control al unui inspector fiscal si un control al Garzii financiare?
Garda ce urmareste de fapt?
Multumesc!
Va multumesc pentru raspunsuri!
De la farmacie iau produse necesare in cabinet: seringi, apa oxigenata etc.
1. Nu trebuie trecut CNP-ul persoanelor fizice pe chitante , ci CUI-ul in cazul unei persoane juridice.
2.
Garda Financiara este institutie publică de control, cu personalitate juridică, care exercită controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte din domeniul economic, financiar şi vamal care au ca efect evaziunea şi frauda fiscală, organizată ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.


[ link extern ] !/

3.
Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală are ca principale atribuţii:

coordonarea activităţii de inspecţie fiscală desfăşurată de structurile cu atribuţii de inspecţie fiscală din cadrul şi din subordinea Agenţiei (exclusiv Autoritatea Naţională a Vămilor) prin întocmirea şi urmărirea respectării programelor de activitate, elaborarea şi calcularea indicatorilor de performanţă, emiterea de proceduri de lucru în domeniul inspecţiei fiscale şi metodologii de control;
desfăşurarea la nivel naţional, a activităţii de inspecţie fiscală în toate domeniile de activitate cu risc ridicat şi la toate categoriile de contribuabili, în vederea identificării şi combaterii fraudei fiscale;
emiterea de acte administrative în vederea soluţionării cererilor contribuabililor referitoare la reglementarea unor situaţii fiscale de fapt viitoare sau la stabilirea condiţiilor şi modalităţilor în care urmează să fie determinate preţurile de transfer şi elaborarea de proceduri şi metodologii de lucru în domeniile preţurilor de transfer, acordurilor de preţ în avans şi a soluţiilor fiscale individuale anticipate;
punerea în aplicare a prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 575/2006 privind stabilirea condiţiilor şi declararea contribuabililor inactivi, cu modificările şi completările ulterioare;
colaborarea cu alte instituţii abilitate pentru realizarea sarcinilor ce revin Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în domeniu.


[ link extern ] !/

De la farmacie cereti si factura in cazul achizitiei de seringi, apa oxigenata, faceti receptie si emiteti bon de consum in momentul in care le folositi in cabinet.

Alte discuții în legătură

Baza de calcul pentru cas si somaj daca am avut in luna august cheltuieli deductibile limitat cpatenta cpatenta Buna ziua! Revin aici cu o intrebare pe care am pus-o si in sectiunea de contabilitate a forumului si la care nu am primit inca un raspuns: Daca in luna ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare din partea unui pfa moni16radu moni16radu Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema. In luna septembrie vreau sa infiintez un PFA care va produce si comercializa carti personalizate pentru ... (vezi toată discuția)
Deducere sponsorizare pfa romanmirela romanmirela La un Pfa se deduce sponsorizarea din impozitul pe venit datorat la buget ca si la societatile comerciale sau doar se tine cont de ea la deductibilitatea ... (vezi toată discuția)