avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... contabilitate CMI
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

contabilitate CMI

Buna ziua,
am rugamintea sa-mi oferiti suport la intrebarile de mai jos legate de contabilitatea unui CMI intr-un spatiu inchiriat de la o persoana fizica:
- pentru includerea platii chiriei la cheltuieli e suficienta o chitanta de la proprietar?
- fiecarei chitante trebuie sa-i corespunda o factura - de ex. la telefonul mobil am chitanta dar nu mai am factura
- daca pe o factura apar produse nedeductibile (ex factura Metro care include si alimente) , nu le iau in considerare ? Cum se procedeaza in acest caz?
- bonurile cu stampila pot fi trecute la cheltuieli? ex. bon farmacie
- in Jurnalul de incasari si plati, se trece intotdeauna data platii unei facturi nu data emiterii?
- daca am platit contributia la sanatate pe tot anul , o trec ca si cheltuiala o singura data, in luna platii? (chiar daca era vorba de 4 trimestre?)
- unele bonuri se sterg in timp - e o solutie sa fac copii si sa le pastrez?
- contributia la Colegiul medicilor e deductibila doar 5 % fiind asociatie profesionala la care sunt obligat sa ader pt a putea practica?
Legat de eliberarea chitantei catre clienti:
- la CUI trebuie trecut CNP-ul daca sunt persoane fizice?
- la rubrica "reprezentand...." explicatia trebuie sa bata cu un serviciu din lista de preturi? De ex. : i-am tratat un dinte (tratament de canal, coafaj, plomba provizorie, apoi definitiva) si pe chitanta am scris "tratament conservativ" cu suma totala constituita din preturile pe fiecare manopera. E in regula asa sau trebuie detaliat ?
Mai fac mentiunea ca banii ii incasez la sfarsitul tratamentului care poate dura si 2 saptamanii cu toate fazele.
- la chitantier seriile si numerotarea am inteles ca se stabilesc prin Decizie interna? Adica pot pune seria AAA nr 000001 s.a.m.d?
Va multumesc anticipat pentru rabdare si sfaturi!
Cel mai recent răspuns: mihovicidaniela , utilizator 08:20, 13 Martie 2012
va rog sa ma ajutati si pe mine cu determinarea platii a cotizatiei platite catre coleg medicilor
conf art 48 alin 6.ex venit brut 1700 - cheltuieli deductibile cuprind si contrib de asig sociale 600= 1100 x 2% imi da 22.chitanta la coleg med este de 40 ron eu decontez numai 22 ron este corect asa?
Conform Codului fiscal art.48 alin.5 litera m, contributia la Colegiul medicilor este deductibila in limita a 2% din baza de calcul. Baza de calcul se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizatiile platite la asociatiile profesionale. Colegiul medicilor din Romania este o organizatie profesionala cu
personalitate juridica care este constituit din totalitatea medicilor cu drept de libera practica . Aceasta taxa achitata de catre medici reprezinta o cotizatie anuala, iar neplata acestei cotizatii duce la suspendarea dreptului de libera practica

Calculul Dvs mi se pare corect, insa trebuie sa va raportati la sumele pe tot anul, nu pe luna.
Adica, baza de calcul se determina ca diferenta dintre venitul brut anual si cheltuielile deductibile anuale si apoi se aplica 2%.
Raspunsul lui @hrmanager este corect, insa doresc sa fac o completare. Dvs. decontati lunar suma de 40 de lei, insa doar parte din acestia reprezinta cheltuiala deductibila conform Codului fiscal.
MULTUMESC FOARTE MULT PENTRU RASPUNS.
mai am o intrebare la cm se fac si niruri si bon consum ca la societati???? nirurile se tin cantitativ valoric sau numai valoric??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul pentru cas si somaj daca am avut in luna august cheltuieli deductibile limitat cpatenta cpatenta Buna ziua! Revin aici cu o intrebare pe care am pus-o si in sectiunea de contabilitate a forumului si la care nu am primit inca un raspuns: Daca in luna ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare din partea unui pfa moni16radu moni16radu Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema. In luna septembrie vreau sa infiintez un PFA care va produce si comercializa carti personalizate pentru ... (vezi toată discuția)
Deducere sponsorizare pfa romanmirela romanmirela La un Pfa se deduce sponsorizarea din impozitul pe venit datorat la buget ca si la societatile comerciale sau doar se tine cont de ea la deductibilitatea ... (vezi toată discuția)