Speta complicata: X ii da lui Y esalonat, pe parcursul a 3 ani de zile suma de 10 mil. (in 1991, 1992, 1993), nu cu titlu de imprumut ci pur si simplu sa-l ajute pe Y sa-si termine casa.(povestea este intre unchi si nepoata). Y nu i-a cerut niciodata acesti bani si nici nu s-a facut un document scris in acest sens, Y era trimis din cand in cand la banca sa ridice cate o suma de bani, din cont. In 2007, in urma unor discutii, X cere lui Y sa-i trimita prin posta o hartie in care sa scrie in ce perioada i-a dat banii si ce suma,amenintand-o ca daca nu o trimite va suna la locul de munca si o va denigra in ultimul hal. De teama, Y ii trimite hartia cu ce i s-a cerut, in ideea ca o sa-i dea banii inapoi si ca se va termina povestea. X revine cu un nou telefon in care spune ca il va da in judecata pe Y daca nu-i va restitui banii, care dupa calculul unui expert contabil, calculata la rata inflatiei a iesit suma de 264 milioane lei vechi.!!!!!! Ce poate face Y in aceasta situatie? Are castig de cauza in instanta sau nu? Se prescrie suma, sau nu? Va multumesc mult de tot si astept un raspuns cat mai repede.
valorile mai mari de 250 lei vechi (0.25 ron daca nu ma insel) se probeaza numai cu inscrisuri. Actiunea in pretentii trebuie sa aiba si un probatoriu, iar din ceea ce povestiti dvs vad ca nu s-a facut nici un inscris. Exoista o imputernicire pt scoaterea banilor din banca?
X l-a determinat pe Y sa-si faca un cont la banca pentru a i se vira banii in contul respectiv. Singurul inscris care exista e scrisoarea pe care Y a trimis-o lui X in care recunostea ca i-a fost data suma de 10 milioane si ca e de acord sa o restituie calculata la rata inflatiei, dar scrisoarea a fost trimisa in 2007 iar banii i-au fost dati in 1993. Nu s-a prescris dreptul la actiune a lui X? Multumesc mult de tot.
In opinia mea, avand in vedere ca intre x si y nu a existat niciun contract de imprumut in care sa se prevada si termenul restituirii sumei de bani, se aplica termenul general de prescriptie de 3 ani.
Prin urmare dreptul la actiune al lui x s a prescris.
In ceea ce priveste scrisoare din 2007, prin care practic y recunoaste datoria, nu are valoarea unei cauze de intrerupere a prescriptiei, sau daca are, nu poate produce niciun efect legal.Aceasta pentru ca, pentru a opera intreruperea este necesar ca motivul de intrerupere sa intervina pana la implinirea termenului de prescriptie.
Promisiunea de a executa obligatia(scrisoarea din 2007) dupa ce dreptul material la actiune s-a prescris, are valoarea unui contract de servicii gratuite, care are drept efect consolidarea raportului juridic existent prin redobandirea de catre beneficiarul acestei promisiuni a dreptului la actiune.
In caz de neplata, beneficiarul promisiunii are din nou la dispozitie un drept la actiune pentru a obtine condamnarea promitentului la executarea prestatiei datorate.
Daca executarea unei obligatii prescrise este posibila si licita, a fortiori, promisiunea de a o executa trebuie sa primeasca acelasi regim juridic, nefiind contrara ordinii publice, ci, dimpotriva, de vreme ce ratiunea prescriptiei extinctive nu este aceea de a despuia pe creditor de drepturile sale legitime, ci de a consolida situatiile juridice incerte asigurand securitatea circuitului civil.
Av.Eva Carbunaru
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Concluzia este ca debitorul trebuie sa restituie banii creditoruli dar totusi suma pe care trebuie sa o restituie poate sa ajunga la 264 milioane lei vechi cand suma imprumutata a fost in 1997 de 10 milioane?????? Se calculeaza la rata inflatiei si de catre un expert contabil, nu?