avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... obligatiile beneficiaruluii in contractul de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

obligatiile beneficiaruluii in contractul de antrepriza? care este termenul de prescriptie?

am si eu o situatie atipica si dificila :
X in calitate de antreprenor general incheie cu Y in calitate de beneficiar un contract de executie lucrari ptr efectuarea unei constructii noi . x incheie ulterior cu Z un contract de subantrepriza ptr efectuarea aceleasi lucrari iar mai apoi inca un act aditional prin care odata cu efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor care sau incheiat la 3 august 2000 sa discutat modul de efectuare a platii prin care sa stabilit ca diferenrta de plata pana la suma totala se va achita in functie de alocatiile bugetare dar nu mai tarziu de finele anului 2002.Mentionez ca suma datorata la acel moment era de 700 milioane lei .Y a facut plati in valoare de 200 milioane lei ultima plata sa facut la data de 10 .05 2005 Z formuleaza o act in instanta impotriva paratilor X si Y pentru recuperarea sumelor restante la data de 25.07.2005 .Cu privire la acest aspect ma intereseaza daca prescriptia invocat de Y opereaZa de la data ultimei plati sau de la data stabilita in actul aditional(finele anului 2002 ?.
tot in ceea ce priveste beneficiarului Y acesta a specificat in intampinarea depusa ca contractul de subantrepriza sa incheiat intre X in calitate de antreprenor general si Z in calitate de subantreprenor intre el si Z neexistand nici un fel de relatie contractuala nestabilindu-se nici un raport juridic intre ei fapt ptr care a solicitat respingerea actiunii.
mentionez ca acest dosar a fost judecat la judecatorie ca apoi sa fie trimis la tribunal unde sa dispus disjungerea cauze in in doua dosare separate unul ptr fiecare parat.Tot aici Z a depus o precizare de actiune prin care in urma unui raport de expertiza in constructii indica suma pretentiilor actualizate cu indicele de inflatie la zi la valoarea de 1 miliard si jumate(150000).VREAU SA STIU CARE INSTANTA ESTE COMPETENTA IN ACEST CAZ?

MULTUMESC PENTRU RABDARE SI ASTEPT URGENT SFATURI SI SOLUTII. I!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 10:07, 5 Iunie 2009
Intrebarea 1-cand incepe sa curga termenul de prescriptie?
Potrivit art.7 din decret termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cind se naste dreptul le actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
Din ceea ce spuneti dvs. prin act aditional s-a stabilit ca termen de plata sfarsitul anului 2002. Drept urmare drepptul de a solicita executarea sau de a introduce o actiune se nastea la sfarsitul anului 2002.
Aici chestiunea e simpla.
Ceea ce este de discutat este valoarea juridica a platii facute de debitor in anul 2005.
Ar putea fi interpretat ca un act incepator de executare in sensul prev. de art.16 lit.c din Decret. In aceasta situatie ar putea fi vorba despre intreruperea executarii prescriptiei cu efectele prev. de disp. art.17 din Decret.
intrebarea 2-competenta de solutionare.
Daca actiunea este introdusa de z .. unde z este societate comerciala si a desfasurat un act de comert atunci suntem in prezenta unei cauze comerciale.
Potrivit art.2 C.p.c pct.1 lit.1 procesele si cererile in materie comerciala ... cu o valoare de peste 100000 lei sunt de competenta tribunalelor.
Ori inteleg ca pretentiile au fost estimate la 150.000 lei deci peste limita prev. pentru competenta tribunalelor.
am gresit ultima plata s-a facut la data de 10 .05 2002 nu 2005 . Da z este o societate comerciala insa valoarea de baza a pretentiilor pe care le solicita este de vreo 500 milioane si cu indicele de inflatie a ajuns la suma de 150000 . in aceasta situatie as vrea sa stiu care este instanta competenta intrucat suma de pornire este sub un miliard.
NU are relevanta ”suma de pornire” cum spuneti dvs.
Relevanta in acest caz este suma totala a pretentiilor dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune subantreprenor qwerty1983 qwerty1983 situatia este urmatoarea : clientul X incheie cu antreprenorul Y un contract de antrepriza. antreprenorul Y incheie la randul sau un contract de ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta - problema interesului procesual instinctual instinctual Buna ziua, as dori opiniile dumneavoastra in legatura cu urmatoarea speta: X este posesorul unui bun succesoral, fara a avea calitatea de mostenitor sau ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare abby abby Sunt sanse sa fie admisa o astfel de actiune? Ce se poate face? cand......X vinde un auto in 1994 lui Y , cu chitanta de mana , nu se fac formalitatile ... (vezi toată discuția)