Buna ziua,
as dori opiniile dumneavoastra in legatura cu urmatoarea speta:
X este posesorul unui bun succesoral, fara a avea calitatea de mostenitor sau cea creditor al mostenirii (recunoscuta in acest sens printr-un titlu executoriu).
Y si Z sunt mostenitorii lui D (decujus) care la data decesului (2001) avea in parimoniul sau imobilul posedat si in prezent de catre X.
In anul 2010, fara ca in prealabil sa se adreseze instantei de judecata cu o cerere de repunere in termenul de optiune succesorala, Y si Z solicita notarului public dezbaterea masei succesorale ramasa dupa D si obtin astfel un cerficat de mostenitor, in baza caruia se inscriu in CF ca si dobanditori ai bunului succesoral cu titlu de mostenire.
X formuleaza o actiune in instanta prin care, in urma unor precizari succesive, solicita constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor emise pe numele lui Y si Z, raportat la prevederile art. 700 alin. (2) VCC, invocand astfel prescriptia dreptului de optiune succesorala a celor 2, intrucat acestia nu au facut acte de acceptare tacita ori expresa in termenul de 6 luni (ceea ce faptic este adevarat).Cu titlu subsidiar, X solicita obligarea celor doi la plata investitiilor efectuate in imobil precum si cheltuielilor de inmormantare efectuate de acesta dupa decedul lui D.
In aparare Y si Z invoca printre altele exceptia lipsei de interes si exceptia prescriptiei dreptului material la actiunea formulata cu titlu subsidiar.
Prima instanta admite actiunea lui X, constata nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor si respinge exceptia prescriptiei invocata de Y si Z ca fiind ramasa fara obiect (cu precizarile ulterioare din deciziile de indrumare date in cauza, ca acestia nu ar mai fi avut calitate procesuala pasiva urmare a admiterii petitului de constatare a nulitatii absolute a certificatului de mostenitor).
Cauza este supusa apelului si mai apoi recursului, fiind trimisa spre rejudecare in apel pentru motive care exced discutiei.
Cert este insa ca in rejudecare in apel, Tribunalul a respins apelul declarat de catre Y si Z (prin care s-au reiterat exceptiile de la fond) cu motivarea ca X are interes procesual prin prisma faptului ca este un posesor al unui bun succesoral si are ulterior posibilitatea valorificarii porintr-o actiune separata (in contra statului caci vorbim deja de o vacanta succesorala nefiind alti mostenitori ai lui D) pretentiilor sale.
Urmeaza sa formulez recurs impotriva acestei hotarari si m-am gandit astfel:
Interesul procesual trebuie sa fie nascut, actual, direct, legitim, etc.
1. In ce conditii X are un interes actual si nu unul viitor atat timp cat acesta nu are nici calitatea de mostenitor dupa D si nici calitatea (constatat prin orice titlu) de creditor al mostenirii ?
2. Acceptand ipoteza inaintata de instaaat de apel, considerati ca interesul lui X este unul legitim, atat timp cat acesta, cu rea credinta a ascuns lui Y si Z faptul mortii lui D, iar pe de alta parte, pretentiile sale puteau si au si fost exercitate in contradictoriu cu cei 2, nemaifiind insa analizate de instanta ?
3. Exista un interes legitim in acest proces (pentru actiunea privind constatarea nulitatii absolute) atat timp cat X nu si-a valorificat si nici nu va putea sa isi valorifice in contradictoriu cu statul pretentiile sale, intrucat sunt prescrise (prescriptia incepand sa curga conform unei decizii ICCJ de la data efecuarii cheltuielilor de inmormantare si a investitiilor) ?
4. Considerati ca in vederea solutionarii exceptiei lipsei interesului invocata de Y si Z instanta trebuia mai intai sa se pronunte asupra exceptiei prescriptiei dr. material la actiunea formulata subsidiar de X, pentru ca doar in atare conditii sa se stabileasca daca X este sau nu un creditor al mostenirii si astfel sa aiba interes procesual actual si legitim ?
5. X in calitate de simplu posesor al unui bun succesoral are sau nu interes in formularea unei actiunii in nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns:
instinctual , utilizator
13:53, 14 Aprilie 2015