avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate procesuala intr-un proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate procesuala intr-un proces

Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati in acest proces ).X nu este parte contractanta, doar a fost sotia lui y.Precizez ca paratul Y ,a cumparat imobilul in cauza de la paratul- Z dupa divort si dupa ce s-a recasatorit.
1.Poate paratul -Y sa intrebe in Instanta(va fi primul termen pe 3 mai) in ce calitate cere fosta sotie anularea absoluta?Ce articole trebuie studiate si invocate?
2.Actuala sotie a lui Ycare este si ea proprietar pe acest imobil nu a fost citata si nici luata in calcul de reclamanta.Nu are si ea un cuvant de spus?Multumesc.













Cel mai recent răspuns: teslovan florentina , utilizator 08:34, 26 Aprilie 2011
1. paratul y poate invoca lipsa calitatii procesuale active a reclamantului x tinand cont de faptul ca nu este parte in contractul de vanzare cumparare, acesta nefiind bun comun dobandit in timpul casatoriei cu z.
2 solicitati introducerea in cauza in calitate de parat a actualei sotii a lui y avand in vedere calitatea sa de proprietar al imobilului.
1) PARATUL Y DACA SE APARA SINGUR, IN INTAMPINARE AR TREBUI SA INVOCE EXCEPTIILE: A) LIPSA CALITATII PROCESUALE ACTIVE a lui x
B) LIPSA INTERESULUI
C) INEXISTENTA DREPTULUI PRETINS


Pentru exercitarea actiunii civile trebuie îndeplinite si conditiile:
A. afirmarea unui drept subiectiv civil/ unei pretentii;
B. interesul;
C. calitatea procesuala;

A. Dreptul invocat care se apara prin introducerea cererii la instanta, trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
1) sa fie recunoscut si ocrotit de lege;
2) sa fie exercitat în limitele de ordin material si juridic, potrivit scopului economic si social pentru care a fost recunoscut de lege – art. 3 alin. (2) din DECRETUL 31/1954;
3) sa fie exercitat cu buna credinta;
4) sa fie actual (sa nu fie supus unui termen de introducere a actiunii sau unei conditii ).
In functie de cerintele încalcate cauza se poate solutiona astfel:
- daca, în urma probelor administrate si a dezbaterilor instanta constata ca dreptul pretins de reclamant nu exista, atunci cererea de chemare în judecata va fi respinsa ca neîntemeiata (nefondata);
- daca se constata ca dreptul subiectiv pretins nu este actual, mijlocul procesual de invocare a lipsei acestei conditii fiind exceptia de prematuritate a cererii (exceptie de fond, absoluta si peremptorie), cererea de chemare în judecata va fi respinsa ca prematura.

B. Interesul trebuie sa îndeplineasca urmatoarele cerinte:
1) sa fie legitim si juridic;
2) sa fie personal si direct;
3) sa fie nascut si actual.
Exceptia lipsei de interes este o exceptie de fond, absoluta si peremptorie, iar solutia va fi respingerea cererii ca lipsita de interes (solutie de inadmisibilitate);
Solutia în cazul în care interesul nu e nascut si actual va fi respingerea cererii ca prematura (solutie de inadmisibilitate), mijlocul procesual de invocare a lipsei acestei conditii fiind exceptia de prematuritate a cererii .

C. Presupune existenta unei identitati între titularul dreptului afirmat, PE CARE SE INTEMEIAZA CERERE si persoana reclamantului (calitate procesuala activa);
- reclamantul este cel care trebuie sa justifice atât calitatea sa procesuala activa, cât si pe cea pasiva;
Ulterior sesizarii, instanta trebie sa verifice îndeplinirea conditiei calitatii procesuale, iar în unele materii însasi legea stabileste persoana care are legitimarea procesuala activa (art.329 C.proc.civ)
- Exceptia lipsei calitatii procesuale este o exceptie de fond, absoluta si peremptorie. Daca instanta va constata exceptia întemeiata, va respinge cererea ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa , sau ca fiind introdusa împotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva ( ambele fiind solutii de inadmisibilitate);


2) Sotia lui Y poate formula cerere de interventie in interes propriu (art. 49 C proc civ ), sau Y poate solicita introducerea in cauza a sotiei (art. 64 si urmat. Cod de procedura Civila) prin care sa se dovedeasca calitatea de propr. asupra imob.
art. 1294 si urmat din COD CIVIL


Oricum in actiune sunt trecute motivele lui x si trebuie aratat de ce fiecare motiv este neintemeiat. Va trebui sa dovediti fiecare afirmatie prin acte sau orice mijloc de proba....
Dar cererea de intervenient in interes propriu se timbreaza si este o suma consistenta.Nu cred ca paratul va face acest lucru.Instanta nu trebuie s-o cheme "din oficiu"?Multumesc.
Din auzite reclamanta s-ar considera tert.Poate un tert sa ceara anularea absoluta a unui contract de vc?Multumesc
Anularea contractului poate fi de mai multe cauze. Eu ma abstin pana nu stiu ce (cauza nulitatea) se reclama si de ce (imprejumirile, fapte). Poate ca exista un document prin care se reiese ca fosta sotia a avut un antecontract cu privinta imobilul respectiv de exemplu. Despre actuala sotia fiind casatorit la vremea dovandirea imobilul este obligat sa fie cheamata in judecarea pentru ca efectele de lucru judecat le afecteaza, si nu doar ca tert: sotul a dovandit pentru ea ca un representant al sau la societatea matrimoniala de bonuri.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
teslovan florentina a scris:

Poate un tert sa ceara anularea absoluta a unui contract de vc?


Asta-i un fel de cuadratura cercului...
Ce cere mai exact? Anulare (= nulitate relativa) sau nulitate absoluta?

Nulitatea absoluta poate fi invocata de ORICINE justifica un interes.

Alte discuții în legătură

Exceptie peremtorie otto2007 otto2007 Buna seara, As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii. Actiunea e completata ( ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta - problema interesului procesual instinctual instinctual Buna ziua, as dori opiniile dumneavoastra in legatura cu urmatoarea speta: X este posesorul unui bun succesoral, fara a avea calitatea de mostenitor sau ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale active lolo0112 lolo0112 cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul ... (vezi toată discuția)