avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... exceptie peremtorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

exceptie peremtorie

Buna seara,
As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii.
Actiunea e completata ( la cererea instantei) cu "precizarea" perioadei in care s-a produs prejudiciul si gestiunea in care s-a produs prejudiciul ( ex: 1.08.2005-1.08.2006 in gestiunea 1 Mai)
Documentele angajatorului ( state de plata, monetare ale gestiunii, procese verbale de punctaj ) arata insa ca angajatul nu era la 1.08.2005 si nici lunile urmatoare in gestiunea 1 Mai ci in cu totul alta gestiune ( sa zicem 13 Septembrie , aflata la alta adresa)
Mai mult decat atat , angajatul are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in care se mentioneaza , la un moment dat " angajatul a lucrat in perioada 1.08.2005- 1.10.2005 in gestiunea 13 Septembrie "
Tot in acest sens angajatul are o rezolutie a parchetului care spune: " nu se poate stabili cu certitudine cuantumul unui eventual prejudiciu retinut in sarcina invinuitului....., etc, NUP" - deoarece angajatorul a formulat si plangere penala inainte de a promova actiunea in civil.
Toate acestea fiind spuse intrebarea mea este: Poate angajatul sa invoce o exceptie peremtorie motivand faptul ca nu se afla in gestiunea respectiva in perioada invocata de reclamant , gestiune soldata cu un minus si de asemenea , conform rezolutiei parchetului nu se justifica temeiul pe care reclamanta isi fondeaza actiunea ( 270 Codul Muncii) acest articol referindu-se la doua aspecte: " din vina " SI " in legatura cu serviciul" ori NUP exclude " vina" ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 09:13, 12 August 2009
Angajatul trebuie sa faca intimpinare prin care sa solicite respeingerea cerii pe motiv ca fapta nu a fost savirsita de el fiind in acea perioada intr-un alt loc de munca (gestiune) si de asemenea ca nu este in legatura cu munca sa si nici din vina sa cum rezulta din dispozitia Parchetului.
Calitate procesuala pasiva are angajatul, banuiesc ca despre aceasta exceptie este vorba.Puteti incerca mai degraba sa invocati lipsa de interes in promovarea unei astfel de actiuni din partea angajatorului, instantele pronuntandu-se cu privire la perioada amintita de dvs. pentru gestiunea X sa zicem astfel ca cererea privind producerea prejudiciului in gestiunea Y ar ramane fara obiect.
Verificati si termenul de prescriptie deoarece fiind vorba despre "alte pretentii" in legatura cu perioada in care ati fost angajat, posibil ca actiunea angajatorului sa fie prescrisa...
Mai degraba invocati exceptia prescriptiei dreptului la actiune .... :)
multumesc celor care au raspuns,
S-a depus intampinare si urmeaza probele. nu se poate invoca prescriptia deoarece minusul a fost rezultat in urma inventarului din septembrie 2006 , inventar ce se refera la perioada de un an de zile la care faceam referire mai sus.
Ma gandeam la aceasta exceptie care ar fi rezolvat litigiul pe baza documentelor mentionate motivand tocmai faptul ca fapta nu a fost savarsita de angajat si nici din vina lui pt a avea temei de drept art. 207 Codul muncii.
Dupa stiinta mea exceptia peremtorie este cea care da o rezolvare litigiului fara a se mai intra in fond dar nu stiu daca se poate invoca aici pe baza celor expuse mai sus.Din raspunsul dvs. inteleg ca aceasta exceptie se refera numai la calitatea procesuala pasiva? Adica nu la orice situatie care ar duce la rezolvarea spetei fara a fi nevoie de fond?
Exceptiile procesuale peremptorii tind la respingerea sau la anularea cererii de chemare in judecata ori la stingerea procesului.
Au acest caracter, de exemplu, prescriptia, puterea lucrului judecat, exceptia lipsei capacitatii procesuale, exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant, perimarea, exceptia lipsei calitatii procesuale (pasive, in speta dvs.).

Nu impartasesc opinia doamnei avocat Cermak Gruianu. Alaturi de afirmarea unui drept, calitatea procesuala si capacitatea procesuala, interesul este una dintre cele patru conditii ce trebuiesc a fi intrunite pentru promovarea unei actiuni in instanta. Sau, altfel spus, acestea sunt conditiile de exercitiu ale actiunii civile.

Potrivit doctrinei si practicii judecatoresti, interesul trebuie sa aiba urmatoarele atribute:
-sa fie legitim, adica sa fie in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
-sa fie personal, adica sa fie propriu celui care a formulat actiunea;
-sa fie nascut si sa fie actual.

Or, interesul este legitim, este personal, este nascut si actual dar dreptul afirmat (care este indisolubil legat de interes) nu priveste persoana angajatului.
Eu as invoca tot exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.

Intrucat sanctioneaza lipsa unora dintre conditiile de exercitiu a actiunii civile, ambele exceptii sunt exceptii de fond, peremptorii si absolute care pot fi invocate si de instanta din oficiu, in tot cursul procesului.

Nu va bazati, totusi, pe rolul activ al instantei. Mult succes! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Deosebirea intre 2 exceptii ? lotuss lotuss Care este deosebirea dintre -exceptia LIPSEI CAPACITATII PROCESUALE de FOLOSINTA si -exceptia LIPSEI CALITATII PROCESUALE PASIVE ? Cind pot fi invocate ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale active lolo0112 lolo0112 cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul ... (vezi toată discuția)