Am si eu nevoie de ajutorul dvs.
Mama mea are o problema cu angajatorul.
Lucreaza la un magazin de cartier.
Si-a facut o cerere de concediu acum aprox. 2 saptamani care nu a fost aprobata.
Initial i s-a spus sa mai astepte o saptamana pentru ca nu poate inchide magazinul, mama a fost rabdatoare, a asteptat si apoi l-a anuntat pe mana dreapta a angajatorului ca pleaca in concediu.
A avut o problema cu telefonul mobil si l-a avut inchis in primele zile de concediu.
Cand s-a intors din concediu, angajatorul i-a spus ca nu mai are nevoie de serviciile ei pentru ca nu ar fi anuntat ca pleaca in concediu (drept legal la care toti avem dreptul cf codului muncii) si si-ar fi inchis si telefonul mobil.
Mama a confirmat cu persoana care era considerata ca fiind mana dreapta a angajatorului, care era de fata ca l-a anuntat pe acesta.
Drept urmare, acesta a recunoscut ca a fost anuntat.
A fost chemata apoi la inventar.
A venit. Si i s-a spus ca dupa ce vor termina de calculat inventarul o sa se ocupe de incheierea formalitatilor necesare.
Nici acum nu vor sa ii acorde banii pentru zilele lucrate si pentru concediu si nici nu i-au incheiat contractul.
Nu trebuia sa plece aiurea, ci doar cu cerere scrisa si aprobata.
Lipsa de la serviciu 3 zile nemotivat atrage desfacerea contractului de munca. Ce sa mai procedeze, sa astepte lichidarea.
"A fost chemata apoi la inventar.
A venit. Si i s-a spus ca dupa ce vor termina de calculat inventarul o sa se ocupe de incheierea formalitatilor necesare.
Nici acum nu vor sa ii acorde banii pentru zilele lucrate si pentru concediu si nici nu i-au incheiat contractu"
1.S-a facut o cerere de incetare a raporturilor de munca?(cel mai probabil va fi cu acordul partilor)
2. S-a valorificat deja inventarul in contabilitate?
Chiar daca nu cunosc raspunsurile la aceste intrebari,pot spune cu certitudine ca legal pentru a se emite o decizie de incetare a raporturilor de munca trebuie sa existe o cerere a mamei dvs.prin care se solicita acordul angajatorului pentru incetare,sau o notificare in caz de demisie.Mai apoi pentru a se completa nota de lichidare este nevoie si de rezultatul inventarierii(compararea situatiei scriptice cu fapticul si stabilirea eventualelor diferente,in plus in minus).Numai dupa accea va primi si drepturile salariale ce i se cuvin pentru timpul lucrat . Daca nu se intampla asa,sesizati ITM ul.
@perlutza,
Cel mai indicat este acordul partilor(art.55b Codul Muncii)la data la care se va finaliza inventarul.
Cat despre sesizarea ITM,atata timp cat plangerea are motive bine intemeiate ,nu este anonima va fi luata in seama de catre inspectori macar in sensul de a se primi un raspuns in termenul legal de 30 de zile de la depunere.
dar ea a cerut ceva scris, dar angajatorul a spus ca dupa ce face inventarul...
daca isi da demisia prin art. 79 alin 8 (Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.) motivand ca nu i s-au acordat banii pentru concediu, ori pentru orele de noapte e ok? Mentionez ca in contract figureaza ca muncind 8 ore pe zi si in realitate se lucra de dim pana seara sau chiar si de noapte.
Multumesc,
Cu sesizarile la ITM nu prea functioneaza.
A mai facut o alta sesizare cu privire la locul de munca anterior si nici acum nu a primit un raspuns...
1. Demisia este reglementata, in prezent , de art.81 C.mun.
2. Referitor la ?sesizarile la ITM nu prea functioneaza? ... va pot contrazice , ca ele functioneaza si functioneaza destul de bine ... daca o persoana sau alta nu sunt multumite de rezultatele controlului ITM sau de raspunsul dat , imediat reactioneaza negativ la postarea cu sesizarea la ITM.
3. Daca nu doriti sa faceti sesizare la ITM ,atunci sa se promoveze o actiune in instanta impotriva acelui angajator.
Plata salariu
alexandrumn
Buna ziua!
Am si eu o problema.
Pe data de 15.01.2010 am incheiat munca la fostul loc. era un magazin de materiale de constructii,
Tot pe aceeasi data, era ... (vezi toată discuția)