avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale RETINERE SALARIU
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

RETINERE SALARIU

:-/Un salariat a furat 1200 de lei din gestiune, i s-a facut inventar unde s-a constatat prejudiciul creat si in urma inventarului salariatul a dat o declaratie pe propria raspundere in care isi recunoaste fapta si este de acord ca prejudiciul sa fie recuperat dein salariul pa care il avea de incasat iar diferenta urmand sa o aduca in termen de o saptamana. A doua zi el a adus 100 de lei si a semnat un alt proces verbal prin care se angaja ca pana pe data de 10 ale lunii sa acopere prejudiciul. In ziua de plata a salariului adica pe 9, el nu a venit sa isi ridice salariul si nici sa aduc diferenta de bani.Salariul lui a fost trecut pe salariu neridicat. In data de 12 din salariu neridicat suma de bani a fost trecuta pe recuperarea unei partii din prejudciu, conform declaratiei date initial. Intrebarea mea este daca este legal cum s-a inregistrat in contabilitate si daca este legala retinerea salariului, mentionez ca toate faptele s-au intamplat in luna mai si acel angajat nu a mai venit deloc in firma nici macar sa isi recupereze cartea de munca. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: IVAN ALINA , utilizator 09:44, 25 August 2008
Art. 164 Codul Muncii: (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila SI A FOST CONSTATATA CA ATARE PRINTR/O HOTARARE JUDECATOREASCA DEFINITIVA SI REVOCABILA.
Prin urmare, nu!
Evident, IREVOCABILA. Am scris gresit.
deschideti actiune pe dreptul muncii pentru recuperare prejudiciu, nu se taxeaza, obtineti titlu executoriu, pe care il puneti in executare.
Codul muncii prevede urmatoarele :
Art. 273. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.
Art. 274. - (1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Art. 275. - În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.
Articolele citate de elis se refera la modalitatea de efectuare a retinerii, dar intrebarea dvs isi gaseste solutia in art. 164 al. (2) din Codul Muncii citat in primul raspuns.
In cazul in care procedati la aceasta retinere fara sentinta judecatoareasca, singurul risc este ca fostul salariat sa deschida o actiune pe dreptul muncii in care sa isi solicte salariul neachitat. In cadrul acestei eventuale actiuni, dvs. ca societate formulati o cerere reconventionala, in care solicitati c-val daune, depunand in sprijinul pretentiei dvs dovezile scrise - inventarul, declaratia, puteti apela si la proba cu martori. In final se vor compensa datoriile intre parti.
Cel mai corect este sa deschideti dvs. actiune la tribunal - in special daca din suma ramasa neridicata nu s-a acoperit tot prejudiciul.

Alte discuții în legătură

Retinere salariu olga2 olga2 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie : sunt salariata a unei societati comerciale de transoprt international de marfuri in functia ... (vezi toată discuția)
Echipament de protectia muncii nerestituit la demisia angajatului xm xm Ce se poate face in situatia in care angajatul isi da demisia dar nu preda echipamantele de pe inventar, adica nu are semnata nota de lichidare? Cum se poate ... (vezi toată discuția)
Retineri carmenliv carmenliv salariata este in concediul medical, este corect sa se faca retineri din salariu in cazul in care aceasta a produs pagube societatii? (vezi toată discuția)