avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imprumut societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imprumut societati

Exista vreo posibilitate legala prin care o persoana juridica o poate imprumuta pe alta, desigur fara ca imprumutatoarea sa fie institutie de credit? Speta: doua societati au relatii comerciale si la un moment dat una dintre ele o imprumuta pe cealalta cu o suma de bani pe care imprumutata o va restitui intr/o "x" perioada de timp. Suma nu este in contul vreunei datorii neachitate ci pur si simplu, concret, un ajutor. Ce contract legal intre cele doua persoane juridice as putea face?
Imi puteti da o idee? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:22, 27 August 2008
O persoana juridica poate imprumuta o alta persoana juridica, aceasta nefiind institutie de credit. Dar sumele trebuiesc inregistrate in contabilitate, chiar daca societatea care solicita ca imprumut suma merge pe pierdere, aceasta se reporteaza pe urmatorii 5 ani. Mai mult decat atat chiar si precizati ca suma va fi restituita.
Eu nu cred ca o societate poate imprumuta o alta societate dintrun singur motiv: o societate este infiintata in scopul de a aduce profit si nu de a face acte de caritate, insa contabil se pot gasi ,, portite" ex. factura pro-forma si avans la aceasta.
Mai sunt si alte motive legale dar nu stau sa le enumar.
Impumutul cu dobanda nu este un act de caritate, insa trebuie sa avem in vedere faptul ca activitatea de crditare se face, potrivit legii, numai de institutii de credit. Daca e o operatiune izolata, atunci cred ca se poate.

Apoi, societatea poate foarte bine obtine profit si daca face unele acte cu titlu gratuit, s-a subliniat bine si de foarte multi ani faptul ca societatea are ca scop obtinerea de profit, dar nu obligatia aceasta. Altfel n-ar putea niciuna sponsoriza ;)
Daca am citit eu bine imprumutul se face fara dobanda. In cazul in care se face cu dobanda lucrurile sunt clare.
Ori imprumutul si sponsorizarea sunt doua lucruri total diferite.
Imprumtul presupune returnarea banilor iar sponsorizarea dai bani pur si simplu fara a mai fi inpoiati.
Sponsorizarile intre societati com. sunt interzise.
Atentie va rog si la relatiile dintre asociatii celor doua firme. Garda Financiara adora linteresele directe, indirecte dintre asociati. Si din practica stiu ca se sanctioneaza orice operatiune care aduce profit, in cazul nostru dobanda, si care nu se regaseste in obiectul de activitatea al societatii, care trebuie sa fie bineinteles si autorizat.

Alte discuții în legătură

Imprumuturi intre societati alinutzzzza alinutzzzza Buna ziua.E prima oara cand scriu o intrebare pe acest forum, in speranta ca voi gasi un mic ajutor. Se poate ca o societate sa imprumute o alta societate, ... (vezi toată discuția)
Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)