avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi am asupra casei mele?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi am asupra casei mele?

Buna ziua.Am o problema cu vecinii.Am cumparat casa acum 10 ani si nu am reparat sau modificat exteriorul la ea si nici nu am locuit in ea decat din februarie 2011.Am schimbat tigla de pe casa la cerinta vecinului ca ii cadea tigla veche in curtea lui si dupa ce am schimbat tigla si am pus scocuri noi (precizez ca nu am schimbat structura acoperisului vechi) mi-au spus ca de fapt suntem cu 25 de cm de streasina in proprietatea lui si ne lasa asa ca a fost de comun de acord cu fostii proprietari.Asta s-a intamplat dupa ce am schimbat acoperisul ,nu in timpul lucrarii.Este legal sa ne ameninte ca v-a trebui sa taiem din streasina daca noi am cumparat imobilul asa si e constructie veche?
Precizez ca peretele casei noastre desparte propritatile si in plus ne-a avertizat vecinii ca nu o sa ne lase sa izolam casa ca atunci venim si cu zidul ca si cu streasina?!(in partea vecinului nici macar nu a fost tencuit zidul...e in rosu zidul)Deci nu putem nici macar izola cu izolatie subtire?Care este dreptul nostru daca noi am cumparat casa asa cum e acum si nu avem voie sa reparam peretele despartitor si ne cer sa modificam streasina daca noi nu am facut acoperisul si asa a fost?Va rog sa imi raspundeti daca avem castig de cauza in instanta?:((
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 22:52, 18 August 2011
Evident singura solutia tehnica si legala (art.615 codul civil) este sa iti faci jgheaburi cu anumite inaltime pentru a apara de apele la vecinul, in asa fel ca nu cada nici picaturi, cu niste coduri pentru a varsa apele la dv. Dv. poate sa ii oblig sa repari si ei zidul comun (arts. 590-609 c.civil) si termoizolare casei este o obligatia legala, pentru a implini eficenta energetica ceruta de Guvernul si autoritatiile comunitare, in asa fel ce puteti discuta asupra situatia cu un arhitect, cu sau fara avocat, sa va faceti o negociere prin mediere, ce ajunga la o incheiere fericit de un acord civilizat. Mai cesionez si dv. dar cer si drepturi, care sunt si obligatiile. Nu cred ce este vorba de prescriptiile drepturilor, si asa mai departe, ci de un plan de negociere in diferite domenii. Si umplate de rabdare. Timpul rezolv tot.
daca nu va intelegeti amiabil cu vecinul atunci doar in instanta de judecata puteti rezolva problema.
Si am avea castig de cauza?multumesc ptr raspuns
Streasina are scocuri deci am avut grija sa nu-i picure vecinului conform codului civil dar daca am cumparat casa asa cu streasina in proprietatea vecinului cu 25 cm suntem obligati sa dam acoperisul jos si facut altul?Multumesc
Acest tip de servitute permite sa si faca prescriptia impotriva. Desi doar daca a curs un timp fara sa se opuna vecinului, in conditiile art 639 al codului civil sau arts.1890 si urmatoare ale acelias cod civil. Adica 30 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Picatura la streasina remus.duta remus.duta Buna ziua.Am o problema cu vecinul meu privind picatura la streasina.Vecinul meu are scocuri de scurgere a apei pe toata suprafata casei,mai putin pe latura ... (vezi toată discuția)
Streasina, picatura apei dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Am o casa in constructie. S-a construit in locul unei case vechi care s-a demolat, la distanta de 60-70 cm fat de gardul cu vecinul (pastrind ... (vezi toată discuția)
Distanta intre case Nik-Nik Nik-Nik Vecinu a ridicat mansarda pe casa veche si inaltimea ei depaseste acum casa mea iar distanta intre case este de 1.60m din perete in perete si acum vrea sa faca ... (vezi toată discuția)