avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz acordare adeverinta pentru concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz acordare adeverinta pentru concediu medical

In urma unei sesizari la ITM , au venit inspectorii in control pentru verificarea unor nereguli la firma. Dupa control m-am imbolnavit iar patronul refuza sa-mi elibereze adeverinta cu numarul de zile de concediu medical pe ultimele 12 luni. Cum o sa fiu pontat zilele respective(cat am lipsit) ? Cui sa ma dresez ? Din nou ITM-ului sau Casei de asigurari de sanatate judetene ? Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:47, 30 August 2011
Nu va elibereaza medicul certificat de concediu medical fara aceea adeverinta?
Daca obtineti certificatul medical il predati angajatorului si este obligat sa va plateasca indemnizatia.
Medicul de familie asa mi-a spus ca legea interzice acordarea concediilor medicale fara adeverinta de la firma ! Formularul de concediu medical este completat dar nu se elibereaza fara adeverinta .
Asa este,medicul nu va poate elibera cm fara adeverinta. Avand in vedere ca asiguratul are dreptul sa beneficieze de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in conditiile legii,va sugerez sa va adresati Casei de Sanatate Judetene pentru ca angajatorul in acest caz va impiedica sa puteti beneficia de un drept ce vi se cuvine.
Angajatorul refuza in continuare sa-mi elibereze acea adeverinta, prin urmare medicul nu-mi elibereaza concediul medical(m-am adresat si ITM-ului in acest sens). Daca ma adesez instantantei de judecata, oare am sanse de castig ?(In cazul in care ,sa zicem, mi se desface disciplinar contractul de munca pe motiv de neprezentare la serviciu).
Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevad ca:
Art. 38. - (1) Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (in primele 5 zile: angajatorul) au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute n ultimele 12 luni, n vederea acordarii certificatelor de concediu medical.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
Rodica2011, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediul medical Yurate Yurate Buna ziua!Vă deranjez cu o întrebare legată de concediul medical.La 2 săptămâni de la revenirea din concediul de creștere a copilului,am avut un ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul pre si post natal sammaria sammaria buna ziua,vreau sa stiu cine imi plateste concediul pre si post natal,din cate mi-a spus patronul el nu mai trebuie sa imi plateasca nimic.dar din cate stiu eu ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta salariat elenusav elenusav buna ziua, am solicitat prin email catre secretariat si patronul firmei, o adeverinta de salariat ce-mi era necesara la medic astazi. mi s-a cerut de catre ... (vezi toată discuția)