buna ziua,vreau sa stiu cine imi plateste concediul pre si post natal,din cate mi-a spus patronul el nu mai trebuie sa imi plateasca nimic.dar din cate stiu eu trebuie sa plateasca pana la terminarea celor 126 de zile de concediu. ce pot face? va multumesc
Pentru concediu pre si post natal aveti nevoie de un certificat de concediu medical eliberat de catre medicul de familie, acesta se achita de catre angajator care la randul sau il prezinta spre decontare si recuperarea sumei achitate la casa judeteana de sanatate.
da sunt deja in prenatal din 22.12.2009,dar patronul refuza sa ma plateasca pt ca el spune ca trebuie sa ma duc la itm si de acolo sa imi cer banii.stiu ca nu e asa dar nu stiu cum sa ii mai spun nu vrea sa inteleaga.ce pot face?
Medicul elibereaza certificatul de concediu medical pe care dvs. il predati angajatorului,acesta va plateste c/val lunara a certificatului de CM,si apoi isi regleaza fondurile cu casa de sanatate.
Dvs va prevalati de OUG 158/2005 si faceti sesizare la casa de sanatate aveti castig de cauza.
-Art. 47. - (2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
Cred ca ar trebui sa vorbiti si ciu patronul si sa ii spuneti ca este obligat sa va primeasca certificatul medical conform prevederilor mentionate mai sus altfel,va adresati institutiilor abilitate.
Concediu prenatal
claudya23
buna ziua.am o problema cu angajatorul meu care nu vrea sa imi plateasca concediu prenatal.mentionez k am intrat in concediu prenatal in luna mai.pe data de 6 ... (vezi toată discuția)