avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Am 35 de ani si 2 luni vechime si varsta standard de pensionare este de 60 de ani si o luna. Am o reducere de 2 ani gr a 2 a ( 13 ani si 8 luni). Pentru pensie anticipata am nevoie de un stagiu de 38 de ani. Intrebare: cei 2 ani reducere din grupa , in cazul pensionarii anticipare, se adauga la stagiul de cotizare?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 09:42, 18 August 2011
Pentru pensie anticipata aveti nevoie de un stagiu minim de 43 de ani. (35+8):
Art. 62. ? (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel pu?in 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
Sunt femeie si stagiul compel este de 30 de ani si 1 luna, avand in prezent 35 de ani vechime
Daca aveti 13 ani si 8 luni in gr.II a, conf. legii nr.263/2010 aveti o reducere de 2 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare (de la 12 la 14 ani).
Din ceea ce afirmati, rezulta ca v-ati nascut in perioada aprilie -iunie 1955, daca aveti stagiul complet de cotizare de 30 ani si o luna.
ATENTIE !!! : La vechimea totala in munca, pentru pensionarea anticipata, nu se calculeaza perioadele asimilate.
Daca toti cei 35 ani si 2 luni sunt vechime fara perioada asimilata, mai adaugati 3 ani si 3 luni stagiu suplimentar pentru cei 13 ani de gr.II a si ajungeti la un stagiu de cotizare de 38 ani si 5 luni, ceea ce v-ar asigura posibilitatea de pensionare anticipata (nepenalizata) la implinirea varstei de 55 ani si 1 luna (deci in prezent).

Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
Viorel_Lucaciu, utilizator
Sunt femeie....

Ma bucur. Eu nu sunt ghicitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri pentru pensionare anticipata andreeapopescu24 andreeapopescu24 Sunt nascuta pe 28 oct 1956, am 21 de ani de munca, din care 6 ani si 6 luni de grupa I, iar 8 ani de grupa a II-a. Ma pot pensiona anticipat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Cand voi putea iesi la pensie? 2_nel 2_nel Buna ziua. Sunt nascut in data de 08.04.1956. 1. M-am angajat in data de 02.07.1974. 2. In perioada 06.07.1984-01.03.1985 am lucrat ca sudor in cond. ... (vezi toată discuția)