Am 35 de ani si 2 luni vechime si varsta standard de pensionare este de 60 de ani si o luna. Am o reducere de 2 ani gr a 2 a ( 13 ani si 8 luni). Pentru pensie anticipata am nevoie de un stagiu de 38 de ani. Intrebare: cei 2 ani reducere din grupa , in cazul pensionarii anticipare, se adauga la stagiul de cotizare?
Pentru pensie anticipata aveti nevoie de un stagiu minim de 43 de ani. (35+8):
Art. 62. ? (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel pu?in 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
Daca aveti 13 ani si 8 luni in gr.II a, conf. legii nr.263/2010 aveti o reducere de 2 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare (de la 12 la 14 ani).
Din ceea ce afirmati, rezulta ca v-ati nascut in perioada aprilie -iunie 1955, daca aveti stagiul complet de cotizare de 30 ani si o luna.
ATENTIE !!! : La vechimea totala in munca, pentru pensionarea anticipata, nu se calculeaza perioadele asimilate.
Daca toti cei 35 ani si 2 luni sunt vechime fara perioada asimilata, mai adaugati 3 ani si 3 luni stagiu suplimentar pentru cei 13 ani de gr.II a si ajungeti la un stagiu de cotizare de 38 ani si 5 luni, ceea ce v-ar asigura posibilitatea de pensionare anticipata (nepenalizata) la implinirea varstei de 55 ani si 1 luna (deci in prezent).
Grupa munca
ciubotarudan
Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)