avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua
va rog frumos sa-mi spuneti cum se face succesiunea la judecatorie si daca succesiunea este mai bine sa fie facuta dupa decesul ambilor parinti.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:46, 19 August 2011
prin promovarea unei actiuni avand ca obiect deschidere succesiune+partaj.taxa timbru-3% din valoarea masei partajabile.
daca decedeaza ambii parinti veti face succesiuni succesive.
daca depasiti termenul de 2 ani in care dezbateti succesiunea ceti plati la stat 1% impozit din valoarea masei partajabile.
Se deschide de la Primaria de domiciliu al defunctilor si apoi se dezbate:
- amiabil,cu intelegere notariala,
- litigant,in aprtajul succesoral din instanta;
Dv alegeti-o!Deci ,cu siguranta de-o faceti inintea decesului ambilor parinti,parintele supra-
vietuitor intra la mkostenire,in concurs cu copii!...etc!
va multumesc pentru raspuns.
am citit undeva ca este mai bine ca succesiunea sa fie facuta dupa decesul ambilor parinti. Mentionez ca sunt singur la parinti si nu mai am niciun fel de alte rude. Mama vrea sa-mi cedeze partea ei de mostenire si eu nu stiu daca sa fac acum actele sau dupa decesul ei.
Puteti face si dupa decesul mamei dvs, dar daca faceti dupa ambii parinti, atentie ca daca va trece mai mult de doi ani de la moartea primului parinte veti plati impozit pe prima succesiune. In general tipul acesta de succesiuni se fac succesive, adica in cadrul aceluiasi certificat de mostenitor se dezbat 2 succesiuni. In speta dvs tatal primul unde mostenitori sunteti dvs si mama iar apoi dupa mama unde sunteti dvs mostenitor, ca fiind singurul copil.
Puteti sa le dezbateti separat insa, ca sa evitati perceperea impozitului de 1% eventual. Iar mama dvs poate sa va faca un act de donatie care este scutit de impozit pt ca sunteti ruda de gr 1 cu clauza de uzufruct viager pt dansa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiune ANAMARIA11 ANAMARIA11 IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce ... (vezi toată discuția)