buna ziua
va rog frumos sa-mi spuneti cum se face succesiunea la judecatorie si daca succesiunea este mai bine sa fie facuta dupa decesul ambilor parinti.
va multumesc.
prin promovarea unei actiuni avand ca obiect deschidere succesiune+partaj.taxa timbru-3% din valoarea masei partajabile.
daca decedeaza ambii parinti veti face succesiuni succesive.
daca depasiti termenul de 2 ani in care dezbateti succesiunea ceti plati la stat 1% impozit din valoarea masei partajabile.
Se deschide de la Primaria de domiciliu al defunctilor si apoi se dezbate:
- amiabil,cu intelegere notariala,
- litigant,in aprtajul succesoral din instanta;
Dv alegeti-o!Deci ,cu siguranta de-o faceti inintea decesului ambilor parinti,parintele supra-
vietuitor intra la mkostenire,in concurs cu copii!...etc!
va multumesc pentru raspuns.
am citit undeva ca este mai bine ca succesiunea sa fie facuta dupa decesul ambilor parinti. Mentionez ca sunt singur la parinti si nu mai am niciun fel de alte rude. Mama vrea sa-mi cedeze partea ei de mostenire si eu nu stiu daca sa fac acum actele sau dupa decesul ei.
Puteti face si dupa decesul mamei dvs, dar daca faceti dupa ambii parinti, atentie ca daca va trece mai mult de doi ani de la moartea primului parinte veti plati impozit pe prima succesiune. In general tipul acesta de succesiuni se fac succesive, adica in cadrul aceluiasi certificat de mostenitor se dezbat 2 succesiuni. In speta dvs tatal primul unde mostenitori sunteti dvs si mama iar apoi dupa mama unde sunteti dvs mostenitor, ca fiind singurul copil.
Puteti sa le dezbateti separat insa, ca sa evitati perceperea impozitului de 1% eventual. Iar mama dvs poate sa va faca un act de donatie care este scutit de impozit pt ca sunteti ruda de gr 1 cu clauza de uzufruct viager pt dansa.
Succesiune
ANAMARIA11
IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce ... (vezi toată discuția)