avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cadastru

Buna ziua!
Posed un teren extravilan si vreau sa fac cadastru acestui teren si sa-i fac dezmembrarile. Am fost la Primarie si Oficiul de Cadastru, cei de acolo mi-au spus ca drumul de acces trebuie sa fie de 9m, drum cu 2 sensuri. Intrucit vecinii mei de sus si cei de jos si-au facut drum de acces cu ceilalti vecini ai lor, deci nu cu mine, acum eu trebuie sa las acest drum lat de 9m singur pe terenul meu in lungime de 300m (deci as pierde foarte mult teren).
In locul drumului lat de 9m se poate sa fac drum cu un singur sens lat de 4,5m ? si daca se poate puteti sa-mi spuneti care este legea aceasta la care pot apela?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 20:57, 18 August 2011
Buna ziua, nu sunt de specialitate dar va pot spune din experienta mea
.Si noi initial am cumparat un teren extravilan. Pe noi ne-a obligat sa lasam cota parte de teren pentru drum insa numai in urma efectuarii unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal).Prin acest PUZ initiat de noi s-a sistematizat o intreaga zona (cam 6 ha) cu tot ce inseamna cai de acces,drumuri,trotoare insa Primaria a fost cea care ne-a aprobat aceste aspecte si nu a existat vreun vecin care sa lase el tot drumul din terenul lui ci numai o cota parte din drum.
Din cate stiu eu noile reglementari inpun drum de 7 m si trotoare de 3m (sau cam asa ceva)
Puteti face masuratori,dezmembrari ale terenului insa numai printr-un PUZ aprobat se stabilesc printre altele si aspectele legate de caile de acces.E pacat sa lasi un drum din terenul tau, sa se intabuleze eventual niste servituti de trecere pe el si apoi sa constati ca se putea sistematiza zona altfel. Parerea mea e ca un PUZ (pe care oricum va trebui sa il intocmiti daca doriti sa construiti) ar rezolva situatia insa cere timp (la noi a durat cam 3 ani) si bani (pe noi ne-a costat cam 2.000 euro si avizele cu masuratorile cam 1.000 de euro )
Bafta multa
ati luat legatura cu un expert din domeniul cadastrului? acela va poate spune care ar varianta si optima dar si legala pt dvs.
Pai terenul meu are 1.5ha si cum am spus mai sus nu se poate face drum cu vecinii nici de jos nici de sus, cei de la Primarie si de la Oficiul de Cadastru au spus ca drumul trebuie sa fie de 9m, altceva nu au spus.
Singura persoana experta in domeniul cadastrului cu care am luat legatura este cel care ne face cadastrul. El ar fi trebuit sa stie dar tinind cont ca de 2 ani jumate ne tot plimba Primaria dintr-o parte in alta si Oficiul de Cadastru la fel din cauza cadastrului tarlalei, am lasat sa se rezolve de la sine cu tarlaua. Acum cind s-a rezolvat tot aceeasi chestie imi zic cu drumul ca trebuie sa fie de minim 9m.
Sa declare interesul public si sa va despagubeasca pentru suprafata respectiva de teren.Legislatia aplicabila in momentul de fata in materia exproprierii este reprezentata de art.44 alin.(3) si (6) din Constitutie, republicata, art.481 din Codul civil, Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica1 si Regulamentul privind procedura de lucru a comisiilor pentru efectuarea cercetarii prealabile in vederea declararii utilitatii publice pentru lucrari de interes national sau de interes local, aprobat prin H.G. nr.583/1994.

Art.44 alin.(3) din Constitutie, republicata, nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire, iar la alin.(6) se precizeaza ca despagubirile se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie.

La fel, art.481 din Codul civil de la 1864 prevede ca nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afara numai pentru cauza de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire.

Legea nr.33/1994 stabileste cadrul legal pentru extinderea domeniului public potrivit procedurilor de expropriere si stabilire a despagubirilor.
Multumesc.
Macar acuma stiu la ce legi sa apelez in caz ca trebuie sa las drumul acesta ... nu stiam ca poat fi despagubit daca las acest drum . Inca odata multumesc de ajutor.

Alte discuții în legătură

Deposedare teren NTASE NTASE Sunt proprietar al unui teren si, fara nicio instiintare prealabila, m-am trezit cu tarusii batuti pe terenul meu si cu stalpii de iluminat depozitati pe el. ... (vezi toată discuția)
Mostenire taniuk taniuk Intrebare : Mama mea impreuna cu cei 5 frati are dreptul dupa decesul mamei lor la un teren intravilan de 60 de ari unde este construita si o casa.S-au ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)