avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Trecere teren in domeniul public
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Trecere teren in domeniul public

Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi trecut în proprietatea statului pentru realizarea trotuarului. Eu plătesc impozti pe toată suprafața de 8 ani dar nu mă pot folosi de ea. Am fost la primărie și am cerut să se reglementeze situația ca cei 60 mp iar soluția lor a fost să le cedez gratuit suprafața și să plătesc eu toate actele pentru dezmembrare. Este legalk ceea ce fac ei ? Eu am plătit acel teren cu foarte mulți bani. În această situație sunt toți vecinii mei. Se poate lua acest teren cu forța ?
Cel mai recent răspuns: ContSters259084 , utilizator 15:06, 19 Iulie 2012
pentru motive ce tin de utilitatea publica a unui teren, consiliul local al localitatii sau a unui sector din Bucuresti, poate sa exproprieze persoanele fizice prin trecerea acelui teren din domeniul privat in domeniul public. Se realizeaza prin hotarare de consiliu, documentatia se realizeaza de catre serviciul specializat al primariei, iar costurile sunt in seama acesteia.
Solicitati consiliului local o copie a hatararii prin care s-a realizat acest lucru si daca inca nu s-a dat o astfel de hotarare,terenul este inca a dvs. cu toate drepturile si obligatiile aferente.
Statul poate expropria o persoana dar in anumite conditii

,

bunurile imobile aflate în proprietate privata pot fi expropriate în conditiile legii, pentru cauza de utilitate publica. Art. 41, pct. 3 din Constitutie prevede: „Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”. De asemenea, art. 481 Cod civil dispune: „Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afara numai pentru cauza de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire”.
În vederea aplicarii acestor dispozitii de principiu a fost adoptata si pusa în vigoare Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica care prevede categoria de imobile supuse exproprierii, defineste utilitatea publica si reglementeaza declararea ei ; punerea în posesie a expropriatorului ; dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate si toate celelalte consecinte juridice pe care le produce exproprierea.
b) subsolul oricarei proprietati imobiliare poate fi folosit si exploatat pentru lucrari de interes general. Art. 41, pct. 4 din Constitutie dispune: „pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daune aduse solului, plantatiilor sau constructiilor precum si pentru alte daune imputabile proprietatii”.


exproprierea se realizează ori de câte ori sunt îndeplinite următoarele condiții[1]:

Proprietatea în cauză trebuie să fie egală ca valoare atât pentru proprietarul bunului cât și pentru cel ce dorește să îl deposedeze
Exproprierea trebuie să se realzeze printr-un act direct , fără intervenția unei terțe persoane;
Exproprierea poate să vizeze atât întregul bun cât și doar o parte a acestuia;
Exproprierea poate fi deliberată sau conștientă.
Deci terenul este înca al meu iar dacă vor să mă exproprieze trebuie să fiu despăgubit. Vă mulțumesc. Acum valoarea despăgubirii o cer eu sau se stabilește de un expert ? Bănuiesc că dacă este stabilită de un expert se oferă prețul zonei.

Pretul evaluarii unui teren incepe de la 150EURO+TVA si poate crestere in functie de complexitatea lucrarii si se stabileste in functie de locatie, infrastructura, complexitatea proprietatii, de vecinatatea acestuia si de problemele pe care le pune in analiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezafectarea de la utilitatea publica - acte de reconstituire a dreptului de proprietate RazvanAlexandru RazvanAlexandru Pot fi considerate actele de reconstituire a dreptului de proprietate pe legea 18 ca reprezentand tocmai o dezafectare de la utilitatea publica a bunului ... (vezi toată discuția)
Deposedare teren NTASE NTASE Sunt proprietar al unui teren si, fara nicio instiintare prealabila, m-am trezit cu tarusii batuti pe terenul meu si cu stalpii de iluminat depozitati pe el. ... (vezi toată discuția)
Expropriere calytul calytul instanta a anulat titlul meu de proprietate in sensul diminuarii cu 100 mp suprafata de teren ce apartine domeniului public conform hotararii de guvern, pe ... (vezi toată discuția)