avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

locuinta

Buna ziua.Am 32 de ani si locuiesc din nov. 2005 intr-o casa a tatalui meu impreuna cu sotul si baieteul de 5 ani, fara acte, adresa pe Bi. e la fostul apartament al sotului. Dar noi platim facturile si de cand ne-am mutat am renovat casa, parterul fiindca era nelocuibil (nefiind folosita din 1999,atunci a fost cumparata de tata)si etajul. Tata a ridicat 1 etaj la casa,peretii si acoperisul, iar noi am terminat restul,(de la finisarea peretilor,parchet, gresie, centrala, mobila, tot ce necesita o locuinta, am cumparat absolut totul) cu bani imprumutati, credite si banii sotului ramasi din vanzarea ap. unde am stat inainte sa ne mutam aici. Anul trecut in iunie tata si sotul meu s-au certat si de atunci tata ne spune ca ne da afara din casa, si o vinde ca stam in casa lui. Au impreuna ca asociati si o firma din dec. 2006, de care tata nu s-a ocupat ci doar sotul meu,fiirma din care noi traim si platim cele necesare pt. casa. Acum tata vrea sa desfiinteze firma, ca sa ne faca rau stiind ca e singurul venit al nostru. As dori sa stiu daca am vreun drept sa locuiesc aici, daca presupunand ca ar vinde casa, as avea parte la bani pt. ca am investit intruna de cand ne-am mutat aici. Sau are dreptul sa ne dea afara? Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: ariaddnna , utilizator 21:22, 2 Septembrie 2008
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ariaddnna a scris:
Am 32 de ani si locuiesc din nov. 2005 intr-o casa a tatalui meu impreuna cu sotul si baieteul de 5 ani, fara acte, adresa pe Bi. e la fostul apartament al sotului. Dar noi platim facturile si de cand ne-am mutat am renovat casa, parterul fiindca era nelocuibil (nefiind folosita din 1999,atunci a fost cumparata de tata)si etajul. Tata a ridicat 1 etaj la casa,peretii si acoperisul, iar noi am terminat restul,(de la finisarea peretilor,parchet, gresie, centrala, mobila, tot ce necesita o locuinta, am cumparat absolut totul) cu bani imprumutati, credite si banii sotului ramasi din vanzarea ap. unde am stat inainte sa ne mutam aici.


Toate cate le povestiti sunt rezultatul bunei credinte inselate si al neglijentei in ceea ce priveste reglementarea legala a statului dvs. locativ si de proprietate.

Anul trecut in iunie tata si sotul meu s-au certat si de atunci tata ne spune ca ne da afara din casa, si o vinde ca stam in casa lui. Au impreuna ca asociati si o firma din dec. 2006, de care tata nu s-a ocupat ci doar sotul meu,fiirma din care noi traim si platim cele necesare pt. casa. Acum tata vrea sa desfiinteze firma, ca sa ne faca rau stiind ca e singurul venit al nostru.


Cand doi fosti prieteni sau doua rude apropiate, sau parteneri de afaceri se cearta elementul de forta folosit este de obicei cel al dreptului legal asupra unor bunuri si accentul pe speculatia negativa a bunei credinte.

As dori sa stiu daca am vreun drept sa locuiesc aici, daca presupunand ca ar vinde casa, as avea parte la bani pt. ca am investit intruna de cand ne-am mutat aici. Sau are dreptul sa ne dea afara?


Moral da , dar daca casa e in acte a tatalui el detine toate drepturile legale.

Sau are dreptul sa ne dea afara?


Moral nu dar daca casa e pe numele lui legal o poate vinde si dvs trebuie sa va mutati intro alta casa. Recuperarile de investitie ale dvs. si ale sotului pot face obiectul unui proces fara sfarsit cu dovezi si contradovezi, cu martori drepti si martori mai indoielnici.

Multumesc pentru raspuns.
Inainte sa ajung in aceasta casa, sotul meu a avut un apartament cu 2 cam. in care statea cu mama lui, si in care m-am mutat si eu dupa ce ne-am casatorit. L-am vandut in ideea ca vom lua unul cu 3 cam. pt ca nascusem baietelul. In acest timp baiatul a avut un accident, nu. f. grav, dar care pe mine m-a daramat pt. o perioada de timp, si astfel am amanat cumpararea ap. nou. Dupa vanzare am locuit in casa in care locuieste mama, tata si sora mea cu sotul ei.Si bineinteles ca fiind atitia nu ne-am inteles. Sotul meu a cumparat un ap. in afara Buc. dar tata nu a vrut sa plecam de langa el,si ca sa fim aproape ne-a spus sa ne mutam in aceasta casa care pe atunci era nelocuibila. La modul: gandaci, scandura veche si sub ea cuiburi de soareci. El avusese intentia sa o vanda dar nu a putut, pe atunci fiind 30-50.000E. Iar acum pretinde ca stam in casa lui ce valoreaza o avere: peste 300.000E! Iar etajul nu avea decat peretii netencuiti, si acoperisul. Noi am terminat etajul si ne-am muat.Am investit bani, dar munca noastra fizica, si faptul ca, copilul era mai mult bolnav, si cred ca si din cauza mizeriei,mirosului(care urca de la parter), pana acum 1 an jum. cand am terminat si parterul, se pot plati cu bani? El nu s-a interesat de casa atatia ani, iar acum realizeaza ca are valoare prea mare ca sa stam noi in ea!
Iar in eventualitatea ca ar vinde-o, eu am dovezi pt. o parte din banii investiti, dar la ora actuala nu mai au aceeasi valoare. Am credite la care voi plati ani buni, banii de pe ap. sotului, adunati pe atunci as fi putut sa-mi iau macar o garsoniera. Dar acum nimic. Ar fi drept? Nimic nu e drept, dar nici in strada nu mi-ar place sa ajung si tata sa numere banii dupa munca mea!
Iar in alta ordine, de anul trecut de cand tata si sotul meu s-au certat, tata tot astepta motiv sa se descarce din nou. Este un om violent si scandalagiu. Si astfel, din cauza ca sotul meu i-a luat apararea unui om la o cearta cu tata, a primit de la tata doi pumni in gat. Si fiind f. revoltat ca eu i-am tinut partea sotului meu (vorbind cu tata la tel), de atunci nu a mai venit in casa nici sa-si vada nepotul nici pe mine, dar ma ameninta ca ne da afara din casa ( prin mama, prin sora mea).Nu as de acord cu bataia, nici intre straini, dar intre socru si ginere!
In cazul unui proces de evacuare, dvs puteti face o cerere reconventionala prin care sa-i solicitati c-val imbunatatirilor aduse casei, pe care sa le probati cu documente si martori. Cu siguranta ca dovada cheltuirii atator bani pentru imbunatatirile efectuate nu s-a pierdut: facturi, chitante, comenzi etc.
Cu firma ar trebui sa consultati un avocat, si sa vedeti in ce masura din datele problemei rezulta ca ati putea sa-l excludeti pe tata din firma- de ex pe motiv ca nu se preocupa de bunul mers al afacerii, ca absenta lui impiedica derularea afacerii - de ex ca nu se prezinta la sedintele AGA si nu se poate decide nimic. Conteaza ce participatie are tatal dvs in firma si la capitalul social, daca este sau nu administrator, angajat etc.
daca relatiile dintre voi sunt iremediabil distruse, ar trebui sa va ganditi la varianta de a-l actiona dvs in judecata pentru c-val imbunatatirilor aduse casei, inainte sa va dea el afara. Nu puteti trai intr-o permanenta amenintare.
As dori daca se poate sa ma sfatuiti cum sa procedez, caci tata spune ca ne va da afara cu politia si va spune eventualilor cumparatori ca suntem chiriasi aici, desi ii sunt fiica. La vanzare spune ca imi va da banii investiti, el considera ca fiind nici jumatate din ce am investit, iar fiindca eu nu am dovezi, chitante pe toti nu am cu ce dovedi cat am investit. Dar valoarea acestei case care era nelocuibila acum aprox 3 ani, acum este de 10 ori mai mare datorita a ceea ce am facut noi. Are dreptul sa profite asa de pe urma mea? Desi nu am nimic la mana ca stau aici, eu stau cu acordul lui si a fost incantat de-alungul timpului vazand cum ajunge aceasta casa. Am vreo speranta sa pot locui in continuare aici, sau trebuie sa ajung in strada cu familia, prin acesta nedreptate pe care nu cred ca o merit? As dori sa stiu daca cineva cunoaste o astfel de situatie si cum s-ar putea rezolva

Alte discuții în legătură

Mostenire adriano23 adriano23 bunà ziua .sintem 2 surori.tatàl nostru este unicul proprietar al casei noastre. vroiam sà stiu dacà tatàl meu poate sù-i ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire aurora1967 aurora1967 tata a mostenit o casa cu 5 cam si un teren aferent casei de425mp ,suntem 2 surori,iar mama cu tata au un ap de 2 cam ,ce mi se cuvine mie daca am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)