Spuneti-mi si mie va rog daca este un interval impus (pentru un angajat care tocmai a"suferit" desfacerea unui CIM cu un art. care ii ofera dreptul la somaj) de la data incetarii CIM pana la depunerea dosarului la fortele de munca de care apartine cu localitatea?!
Exista un termen bine stabilit sau pana se obtin toate actele de la angajator, cele pentru dosar, etc.???
1. Daca va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice de la data concedierii veti primi indemnizatie de somaj de la data concedierii.
2. Daca va inregistrati mai tarziu, dar nu mai mult de 12 luni, veti primi indemnizatia de somaj de la data inregistrarii.
3. In ambele situatii perioada de somaj este aceeasi (6, 9, sau 12 luni).
Multumesc D-le Tudor Valeriu!
Am inteles, insa ce pot face eu daca angajatorul imi desface contractul cu data de 16 august si nici macar nu sunt gata actele???
Mi-a spus ca le va primi prin mail si ma va chema sa le semnez: pana le primeste de la contabila lui, pana ma cheama sa le semnez....
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortrei de munca spune: Art. 113. - Constituie contraventie urmatoarele fapte:
...
j) neeliberarea de catre angajator, persoanelor carora le nceteaza raporturile de munca sau de serviciu, a documentelor prevazute de legislatia n vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat n sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj.
Art. 114.
(1) Contraventiile prevazute la art. 113 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a), b), f), h) si j), cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei;
... Art. 116.
(1) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 113 se realizeaza de organele de control ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control.
...
2. Din pacate legea nu prevede, in mod expres, un termen limita. Acesta se poate subintelege din prevederea legala ca actele trebuie depuse la Agentia de Somaj in 10 zile.
3. Nu stiu de ce angajatorii sunt asa de indaratnici in a perfecta actele de incetare a CIM. Mie nu imi ia niciodata mai mult de o jumatate de ora sa intocmesc aceste documente. Cel mai mult imi ia pana gasesc pe administrator sa le semneze.
4. Incercati sa luati legatura cu ITM sa va ajute sa vi se elibereze adeverinta in timp util.
Acte somaj
alex_marian
Buna ziua,as dorii sa stiu la cate zile dupa ce ma dat afara ca nu mai sunt apt de munca trebuie sa imi elibereze actele pt somaj,deja au trecut 15 zile si nu ... (vezi toată discuția)