avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

am o intrebare daca sunteti amabil.am 34 de ani si de la 25 m-am imbolnavit de schizofrenie.de la 19 la 24 de ani am terminat facultatea toti anii dar fara licenta.4 ani cat era normal plus un an repetat tot din cauza bolii care incepuse sa apara
.beneficiez de indemnizatie de handicap de la 28 de ani.vreau sa stiu cum pot avea parte si de pensie de invaliditate avand in vedere ca facultatea se pune ca stagiu de cotizare?trebuie sa mai cotizez cu bani in mana vreun an sau doi?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: cjboy3400 , utilizator 12:52, 8 Octombrie 2011
Indemnizatia de handicap este o prestatie sociala, dar nu "cu titlu de pensie de invalidiatte" . Indemnizatia de handicap este primita in baza Certificatului de incadrare in grad de handicap, eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in conformitate cu Legea 448/2006 (republicata) privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Gradul de invaliditatea se obtine de la Comisia asupra capacitatii de munca din cadrul Casei de pensii.
Trebuie intrebat la Casa de pensii daca se poate sa platiti incepand de acum. Atata timp cat nu ati lucrat si nu ati contribuit la fondul de pensii nu puteti sa va pensionati.
multumesc pt raspuns.am sa ma duc sa intreb.
am intrebat in mai multe parti,unii zica ca trebuie sa cotizez 6 luni un an,pe site-ul Ministerului Muncii spune ca in temeiul art74 din Legea Pensiilor in vigoare , nu este necesar stagiu de cotizare,care o fi adevarul?

Pensia de invaliditate
Art. 68. - (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor
care ?i-au pierdut total sau cel pu?in jum?tate din capacitatea de
munc?, din cauza:
a) accidentelor de munc? ?i bolilor profesionale, conform
legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei ?i SIDA
Iar art 74 spune :
Art. 74. - Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de
stagiul de cotizare realizat, persoanele prev?zute la art. 68
alin. (1) lit. a) ?i b), alin. (2), (3) ?i (4).


Deci asta vreau sa stiu exact daca ma puteti ajuta,daca sunt bolnav de schizofrenie si nu am lucrat niciodata e necesar vreun stagiu minim de cotizare sau nu?
Va mulmutesc.
Nu este necesar sa realizati stagiul minim de cotizare, iar prevederea legala ati scris-o chiar dvs. Persoanele bolnave de schizofrenie pot beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul realizat.

Atentie, perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar nu va fi valorificata intrucat nu aveti licenta luata.

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru afectiunea : schizofrenie Ali_Ioana Ali_Ioana Un tanar in varsta de 35 de ani sufera de schizofrenie, fiind incadrat in gradul accentuat de handicap, fara a avea o zi lucrata sau contributii la asigurari ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie de invaliditate larysamat76 larysamat76 Sora mea s-a imbolnavit in anul doi de facultate,(schizofrenie), avea 19 ani, acum are 43. Dupa modificarea din luna aprilie 2013 a legii pensiilor privind ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate brdcristea brdcristea Buna ziua Baiatul mea in varsta de 40 ani a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida in 2006..... A avut o perioada cand a mai lucrat . Vechime ... (vezi toată discuția)