avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate pentru afectiunea : schizofrenie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate pentru afectiunea : schizofrenie

Un tanar in varsta de 35 de ani sufera de schizofrenie, fiind incadrat in gradul accentuat de handicap, fara a avea o zi lucrata sau contributii la asigurari sociale.

In baza art. 68 si art 74 din legea pensiilor tanarul a mers la comisia de expertiza si a solicitat pensionarea, insa solicitarea i-a fost respinsa, de catre medicul expert al asigurarilor sociale, pe motiv ca nu are o zi lucrata, spunandu-i-se ca trebuia sa fi lucrat inainte.

Ce poate sa faca acest tanar pentru a beneficia de pensie de invaliditate conform art 68 si 74 din legea pensiilor?

Cel mai recent răspuns: BGYO , utilizator 17:09, 5 Iunie 2020
Ori platita asigurarea de munca pe o luna ori posibil sa fii contribuit la casa de pensii si sa nu stie de exemplu daca a primit indemnizatie de somaj pentru absolvirea unei scoli aia se cheama contributie la casa de pensii si se i-a ca atare i se va da pensia sociala de 350 lei de nu ma insel.mult succes stiu asa cazuri si ce proceduri greoaie sunt urmate
Tanarul nu a lucrat o singura zi nu are contributii la asigurari sociale.
Atunci ramane solutia cu plata contributiei sociale pe o luna probabil ceva in jur de 200-300 lei urmand ca apoi sa i se faca dosarul pentru incadrarea in grad de invaliditate respectiv acordarea pensiei sociale de 350 lei
Cum se poate interpreta art 68 raportat la art 74 din legea pensiilor?
Da se refera la faptul ce acele persoane bolnave de sida schizofrenie si neoplazie pot fi incadrate in grad de indiferent de stagiu de contributie daca au cotizat macar o zi la fondul de pensii si ca atare sunt inscrise in acesta .

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate dobrogeanu dobrogeanu am o intrebare daca sunteti amabil.am 34 de ani si de la 25 m-am imbolnavit de schizofrenie.de la 19 la 24 de ani am terminat facultatea toti anii dar fara ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie de invaliditate larysamat76 larysamat76 Sora mea s-a imbolnavit in anul doi de facultate,(schizofrenie), avea 19 ani, acum are 43. Dupa modificarea din luna aprilie 2013 a legii pensiilor privind ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - diagnostic schizofrenie maman_popescu maman_popescu care sunt noile prevederi pentru pensionarea de boala a unei persoane care are diagnostic de schizofrenie, absolvent studii superioare ? (vezi toată discuția)