avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate - diagnostic schizofrenie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate - diagnostic schizofrenie

care sunt noile prevederi pentru pensionarea de boala a unei persoane care are diagnostic de schizofrenie, absolvent studii superioare ?
Cel mai recent răspuns: maman_popescu , utilizator 19:17, 7 Noiembrie 2011
Legea 263/2010

Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b),
Parintii acestui tanar au facut un ctr de asigurare pt a putea beneficia eventual de o pensie mai buna.
1.Va rog sa-mi spuneti daca conteaza contributia platita prin acest ctr. de asigurare ?
2. Sau indiferent de acest contract , valoarea pensiei este fixa pt astfel de afectiuni?
Daca obtine pensie de invaliditate,nu mai are nevoie de contract de asigurare sociala.In principiu va ramane cu acelasi punctaj mediu anual(aceeasi pensie)cu care isi va deschide drepturile,nemaiavand de unde acumula puncte.Pensia va mai creste,doar prin cresterea valorii punctului de pensie,care astazi este de 732,8 lei.Contractul de asigurare sociala este indicat(convenabil)a se incheia doar pentru completarea stagiului minim de cotizare.Deci pentru cateva luni,sau cel mult cativa ani.
Va multumesc ca imi raspundeti atat de prompt.
Din finalul raspunsului am inteles ca ar trebui sa continue sa plateasca contractul de asig sociala pt a avea stagiului minim de cotizare ? Acest contract l-a incheiat in aug 2006 la valoarea salariului min pe economie.
A absolvit facultatea ( 5 ani ) in iul 2005, si are acum 29 de ani.
Repet:
Daca obtine pensie de invaliditate,nu mai are nevoie de contract de asigurare sociala.

Alte discuții în legătură

Pensie de invalidatate sabrina__cr sabrina__cr Tanara 26 ani diacnosticata cu schizofrenie timp petrescut in campul muncii 6 luni Poate beneficia persoana respectiva de pensie de invaliditate? (vezi toată discuția)
Decizie de respingere a acordarii pensiei de invaliditate gradul ii draskabadaniela draskabadaniela ma numesc daniela si locuiesc in sighetul marmatiei.sotul meu are 40 de ani si sufera de schizofrenie di 2011 internari la sectia psihiatrie avind din anul ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru afectiunea : schizofrenie Ali_Ioana Ali_Ioana Un tanar in varsta de 35 de ani sufera de schizofrenie, fiind incadrat in gradul accentuat de handicap, fara a avea o zi lucrata sau contributii la asigurari ... (vezi toată discuția)