avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensie de invaliditate

Sora mea s-a imbolnavit in anul doi de facultate,(schizofrenie), avea 19 ani, acum are 43. Dupa modificarea din luna aprilie 2013 a legii pensiilor privind stagiul de cotizare, are dreptul la pensie de invaliditate? Nu a muncit niciodata, dar medicul de familie mi-a recomandat sa ma interesez de acest lucru, deoarece s-a imbolnavit in timpul facultatii si, spune el, ar putea sa conteze. Precizez ca la momentul actual ia pensie de handicap de gradul II, si a avut internari in mod constant din momentul imbolnavirii. Certificatul de handicap este permanent incepand cu anul 2012. Daca exista vreo posibilitate legala de a primi orice alt ajutor banesc, va rog sa ma indrumati in acest sens. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:10, 17 Iulie 2013
1. Sotia dvs. nu are pensie de handicap ci are indemnziatie de handicap care nu este platita de Casa de Pensii.

2. Mergeti la Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul sa va spuna actele necesare pentru o pensionare de invaliditate in cazul sotiei dvs.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).


4. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

5. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

6. - Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate dobrogeanu dobrogeanu am o intrebare daca sunteti amabil.am 34 de ani si de la 25 m-am imbolnavit de schizofrenie.de la 19 la 24 de ani am terminat facultatea toti anii dar fara ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate brdcristea brdcristea Buna ziua Baiatul mea in varsta de 40 ani a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida in 2006..... A avut o perioada cand a mai lucrat . Vechime ... (vezi toată discuția)
Pensie de invalidatate sabrina__cr sabrina__cr Tanara 26 ani diacnosticata cu schizofrenie timp petrescut in campul muncii 6 luni Poate beneficia persoana respectiva de pensie de invaliditate? (vezi toată discuția)