avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie pe hotar sau langa hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie pe hotar sau langa hotar

Buna ziua,

Va voi descrie o situatie care mi se intampla in momentul de fata: am fost plecat in concediu si cand m-am intors acasa, am gasit pe hotar inceputa o constructie, erau si niste muncitori care inca mai lucrau la ora la care am sosit. Eu stiu ca fara acordul proprietarului de hotar, celalalt proprietar nu are voie sa construiasca neprimind nici autorizatia de constructie fara acel acord. Va rog sa-mi spuneti daca este legal ceea ce face vecinul meu. Si va mai rog sa-mi spuneti daca constructia trebuie sa aiba o limita de inaltime pt a nu lua lumina soarelui casei mele si daca acest lucru este stipulat undeva in vreo lege. De asemenea, as dori sa stiu daca trebuie autorizatie de constructie pt constructiile din alte materiale decat caramida, BCA, beton.

Va multumesc anticipat pt ajutor si astept cu interes raspunsurile dvs.

Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 02:12, 19 August 2011
Proprietarul trebuie ca inainte de a incepe constructia s obtina o autorizatie de constructie, autorizatie care este eliberata de primarie si cuprinde inaltimea cladirii, distanta, etc.

Codul civil spune ca doar ca picaturile de strasina nu trebuie sa cada pe terenul dvs si ca nu pot exista ferestre de vedere la mai putin de 1.9 metri de limita de proprietate.


Nu mi-ati dat toate informatiile pe care le solicitam. Vroiam sa stiu mai ales daca aceasta autorizatie de constructie se poate obtine si fara acordul proprietarului de hotar.
Desigur, vecinul proprietar poate construi pe propriul teren insa respectand indicatiile PUZ -PUD, in acest sens tr sa detina in final o Autorizatie de Construire, iar mai apoi un proces verbal de receptie a lucrarilor care atesta f ca constructorul a respectat indicatiile de mai sus. Daca aveti suspiciuni va puteti adresa Primariei. Faptul ca constructia optureaza lumina soarelui....nu are o relevanta in sensul sistarii constructiei.
Imi mai puteti spune daca pt constructiile din alte materiale decat caramida, BCA, beton trebuie autorizatie de constructie?

Multumesc!
Da, este necesara Autorizatia de constuire. Iar acordul dumneavoastra in acest sens nu prea are relevanta.

Alte discuții în legătură

Acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre proprietati??? lili7 lili7 In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), ... (vezi toată discuția)
Constructie boxe subsolul blocului zoltar zoltar Buna ziua, Am construit impreuna cu mai multi locatari boxe la subsolul blocului. Boxele sunt din caramida sau BCA la care s-a pus o usa metalica fara sa ... (vezi toată discuția)
Modificare gard, autorizatie de construire expirata - ce pot face? mihai-giurgiu mihai-giurgiu Buna ziua ! Sunt proprietarul unui imobil la care imprejmuirea / gardul nu corespunde cu ceea ce era prevazut in proiect. Imobilul a fost cumparat de la un ... (vezi toată discuția)