avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... spatiu proprietate comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

spatiu proprietate comuna

Buna ziua! Fac parte dintr-o asociatie de proprietari nou constituita din apartamentele de pe o singura scara de bloc. La etajul 4 exista o camera, in trecut ii ziceam uscatorie si o foloseam toate apartamentele de pe scara. De vreo 10 ani, aceasta a fost ocupata de catre cei care locuiesc la cele 2 apartamente de la etajul 4 (depoziteaza diverse). Noi ceilalti nu am mai avut acces in 'uscatorie', am cerut cheia ca sa o putem folosi, n-au refuzat, dar nici n-au dat-o. Am apelat la presedintele de la fosta asociatie si a zis sa ne intelegem ca suntem vecini. Spuneti-mi, va rog, cum sa procedez acum. Citind alte mesaje am inteles ca acea uscatorie este proprietate comuna si sa fac o cerere presedintelui asociatiei in care sa cer accesul la aceasta proprietate comuna. OK, dar daca nici acum nu o sa se rezolve nimic, ce fac mai departe? E normal sa cer ca cei care ocupa acel spatiu sa plateasca chirie asociatiei? In baza carui articol din legea 'asociatiilor de proprietari' voi sustine ca am dreptul la acces in uscatorie? Si daca presedintele va propune sa faca acolo un birou pentru administrator (asa cum am auzit ca vrea sa ne inchida gura) cati dintre membrii asociatiei trebuie sa-si dea acordul? Mentionez ca administratorul care are si alte asociatii are un birou unde noi mergem si platim intretinerea.
Multumesc!
Am postat gresit acest mesaj, rog un moderator sa-l mute la sectiunea 'Asociatii de proprietari' X-(
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
chinook, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:39, 19 August 2011
1-Uscatoria face parte din "partea comuna" ; de acest spatiu au dreptul sa beneficieze toti proprietarii de pe scara
2-Schimbarea destinatiei spatiilor se poate realiza cu votul a 2/3 dintre proprietari
3-In situatia in care nu se poate solutiona amiabil,la nivelul asociatiei dvs de proprietari,
puteti sesiza oficial serviciul specializat din cadrul primariei
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
ynocentta, utilizator
In HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari la art.12, despre Drepturile proprietarilor, se spune:
e) sa foloseasca partile comune de constructii si instalatii ale condominiului conform destinatiei pentru care au fost construite;

La punctul B Obligatii ale proprietarilor se spune:
a) sa mentina in bune conditii proprietatea individuala, apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala al celorlalti proprietari din condominiu;

Nu exista obligatia intrunirii a 2/3 din voturi pentru a schimba destinatia spatiilor comune, ci o majoritate simpla de 50% + 1, hotarare pe care o pot lua proprietarii intr-o AG convocata cu acest scop.

Cu alte cuvinte, cei doi proprietari de la et.4, ori elibereaza uscatoria, permitand si celorlalti proprietari de pe scara folosirea uscatoriei, ori inchiriaza acel spatiu contra unei sume care sa intre in fondul de reparatii al asociatei.
Presedintele asociatiei poate propune proprietarilor schimbarea destinatiei acelei uscatorii si cum va hotari majoritatea simpla, asa va fi.
elga50 a scris:

In HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari la art.12, despre Drepturile proprietarilor, se spune:
e) sa foloseasca partile comune de constructii si instalatii ale condominiului conform destinatiei pentru care au fost construite;

La punctul B Obligatii ale proprietarilor se spune:
a) sa mentina in bune conditii proprietatea individuala, apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, pe propria cheltuiala. sau individuala ;

Nu exista obligatia intrunirii a 2/3 din voturi pentru a schimba destinatia spatiilor comune, ci o majoritate simpla de 50% + 1, hotarare pe care o pot lua proprietarii intr-o AG convocata cu acest scop.

Cu alte cuvinte, cei doi proprietari de la et.4, ori elibereaza uscatoria, permitand si celorlalti proprietari de pe scara folosirea uscatoriei, ori inchiriaza acel spatiu contra unei sume care sa intre in fondul de reparatii al asociatei.
Presedintele asociatiei poate propune proprietarilor schimbarea destinatiei acelei uscatorii si cum va hotari majoritatea simpla, asa va fi.

Buna seara Elga50(!)
Daca este articol de lege <<Nici un proprietar nu poate incalca,afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna al celorlalti roprietari din condominiu>> de ce trebuie sa se shimbe legea intr-o Ad.Generala ? Ce scop mai are legea ,daca ea este incalcata ,dupa cum sunt niste interese ocazionale? Este legala aceasta "derogare"?Eu in Asociatia mea incerc sa redau spatiile comune cu o anumita destinatie initiala,scopului pentru care au fost gandite de proiectant.Si la noi se fac abuzuri,dar eu invoc intotdeauna legea, pe care o consider buna.
Multumesc si
Toate cele bune,
1. Niciun proprietar nu poate incalca, prejudicia voluntar si de capul lui dreptul celorlalti sa se foloseasca de proprietatea comuna.

2 Daca toti proprietarii hotarasc ca unei parti din proprietatea comuna i se poate schimba destinatia, asta nu inseamna ca se mai prejudiciaza ceva.

3 Situatia intre cele doua limite, adica majoritatea poate decide sa se schimbe.... este o regula a democratiei si o regula dupa care functioneaza o asociatie de proprietari, adica majoritatea poate hotari si o minoritate trebuie sa se supuna.

In timp ce punctul 1 nu are niciun sprijin legal, punctul 2 si 3 se face intr-un cadru organizat, sub o cupola legala care este Legea 230/2007 si Normele de aplicare din HG 1588/2007,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uscatoria blocului lucutza55 lucutza55 buna ziua. locuiesc la parterul unui bloc de proprietari. n uam balcon si singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu comun tilex tilex Buna ziua, Sunt proprietar si membru in Asociatia de proprietari bloc I 26. Este legal schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)