avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... uscatorul de la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

uscatorul de la bloc

Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de la 17 sunt de acord ca sa imi cedeze dreptul de proprietate asupra cotei ce revine fiecarui apartament din uscator in schimbul unor lucrari. Ceilalti 2 proprietari nu sunt de accor. Pana acum am vazut si auzit o multitudine de pareri. Unii spun ca se poate altii nu. Ultima informatie a fost sa-i dau in judecata pe cei 2 pentru stabilirea justei despagubiri. Nu stiu ce sa mai cred. Ma chinui de 2 ani ,fac hartii peste hartii, vecinii( cei 17 ) ma tot intreaba cand ma apuc de lucrari si eu nu stiu ce raspuns sa le mai dau.

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:25, 31 Martie 2013
Iata ce scrie in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Si acum sa deslusim:
- dv., in calitate de proprietar care ar avea exclusivitate pentru folosirea uscatoriei in regim de inchiriere sunteti considerat tert;
- proprietatea comuna in care intra si uscatoria este detinuta in comun de proprietarii scarii dv. (nu si de proprietarii de la scarile vecine, desi fac parte din asociatie).
Proprietatea comuna intre scari este delimitata, asa ca in probleme privind aceasta proprietate comuna se pot pronunta proprietarii fiecarei scari pentru ceea ce apartine scarii respective;
- majoritatea proprietarilor, inseamna 50% +1 dintre proprietarii apartamentelor de la scara dv. Sunteti 19, inseamna ca e suficient sa fie 10 de acord pentru acest procent.
- proprietarii direct afectati sunt vecinii din imediata apropiere a uscatoriei (palier si sus).

Asadar,daca intruniti acordul a cel putin 10 dintre proprietarii scarii si intre ei se afla si vecinii din proximitatea uscatoriei, va mai ramane sa propuneti comitetului executiv inchirierea acestui spatiu in schimbul unor servicii sau a unei chirii pe care sa o platiti lunar catre asociatie.
pe aceasta lege m-am bazat si eu, dar mi s-a spus ca pentru schimbarea destinatiei din uscator in spatiu de locuit imi trebuie acordul tuturor proprietarilor.
Elga50 se refera la posibilitatea inchirierii spatiului respectiv dar in primul post se face referire la cedarea dreptului de proprietate asupra cotei parte indiviza, adica la cumparare.
Corecta observatia. Este o mare diferenta intre cedarea dreptului de proprietate si cedarea dreptului de folosinta.
Cum de cumparat este aproape imposibil trebuie sa discutati cu presedintele asociatiei pentru a incheia un contract de inchiriere sau cocesiunre.
In baza acestui contract o sa folositi uscatoria, oficial pentru a va usca rufele si in realitate pentru a va depozita acolo lucruri din casa, un birou, un calculator, o masina spalat, o noptiera, un pat...
Intr-adevar, recunosc, cred ca citeam si ma gandeam la altceva cand m-am straduit sa scriu despre folosinta si nu vanzarea-cumpararea spatiului. Mea culpa.

Dreptul de proprietate pentru o cota-parte de proprietate nu se poate vinde decat o data cu proprietatea. Asadar nu puteti sa cumparati acest spatiu.
Curtea Constitionala a dat o decizie in acest sens nr. 1514/2012 in care se precizeaza exact acest lucru.

Deci nu puteti cumpara, ci numai inchiria.

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Spatii comune rodica_maria rodica_maria Buna Ziua! M-am mutat de vre-un an intr-o garsoniera, adica am cumparat-o, iar pe, fiecare etaj exista o incapere, in care fiecare locatar are dreptul la un ... (vezi toată discuția)
Concesionare uscatorie Lochness Lochness Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei ... (vezi toată discuția)