avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Concesionare uscatorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Concesionare uscatorie

Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei direct afectati.
Nu ma pricep insa la intocmirea contractului de concesiune. Ma poate ajuta cineva cu un model care sa trateze efectiv aceasta problema? Modele orientative nu le prea inteleg , parca sunt prea pline de termeni juridici.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lochness , utilizator 09:12, 24 Noiembrie 2009
eu zic ca e mai bine s-o cumparati, daca tot oameni sunt de acord si v-au dat semnaturi...si apoi dupa cumparare o intabulati/cadastru si anexati la apartamentul dumneavoastra.
mergeti la un notar si la primarie ... de acolo puteti lua cereri/formulare/modele/informatii mult mai concret.
dar si informatii de pe forum, de la cei mai avizati...or sa v-a lamureasca mai mult.

sugetia mea e cumpararea...si nu concesionarea.
Sfatul meu este s-o concesionati fiindca in mod cert nu puteti s-o cumparati deoarece spalatoria face parte din partile comune ale imobilului si , ca atare , este coproprietate fortata si perpetua!
Contract de comodat sau concesionare gasiti la orice notar public!
SUCCES!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Asa cum a precizat dl. Mihai Grigore, in conformitate cu legea 230/2007 si normele de aplicare, spatiile comune se pot da in folosinta, inchiria sau concesiona.
Concesionarea se face pe maxim 49 de ani.
Gasiti un contract de concesionare pe pagina asociatiei noastre :

[ link extern ]

Presedintele asociatiei si cel care solicita concesionarea pot de comun acord sa introduca in contract si alte clauze. Se face in 2 exemplare, semnate de presedinte si de beneficiarul spatiului. Nu e o neaparat nevoie sa mergeti la notar, decat daca vreti sa fiti mai sigur pentru viitor, in cazul schimbarilor din asociatie, a oamenilor, etc.
Eu am parerea ca o concesionare pe timp indelungat este de nedorit; Oricum s-ar numi, concesionare, inchiriere, aceasta trebuie facuta, in cazul asociatiilor, pe o perioada cat mai mica posibil, avand in vedere schimbarea de optica a proprietarilor, a concesionarului, a chiriasului, mai ales ca acestia, toti deopotriva se pot schimba.

Proprietarii se schimba prin vanzarea-cumpararea apartamentelor, chiriasii, concesionarii isi pot cesiona spatiul altor persoane. Datele problemei se pot schimba radical intr-o perioada mai mica sau mai mare de timp.
Chiar conducerea asociatiei se poate schimba.
........................
Nimeni nu are dreptul "sa amaneteze" vointa viitoare a proprietarilor, aceeasi sau altii, prin inchirierea pe termen lung, si cu atat mai putin prin act legalizat la notar, un spatiu al proprietatii comune.
.........................
Azi reusesc eu, comitet, sa conving oamenii ca inchirierea uscatoriei este benefica pentru ei, nu prevad conditii asiguratoare suficiente in contract pentru ca nu le pot intrevedea, peste un timp eu nu mai sunt in conducere, vin altii, proprietarii se mai schimba, au alte pretentii sau chiriasul, asa cum nu sunt putine cazurile, incepe sa-si amenajeze spatiul, sa si-l transforme, cu voie sau fara de voia comitetului etc. Se ajunge la discutii interminabile intre locatari si conducere, la procese in instanta si la nu se stie ce hotarari definitive care sa nu fie in folosul proprietarilor...pentru ca a existat acest contract de concesiune, legalizat, fara conditii asiguratoare suficiente....si astfel, eu, proprietar, ma vad "deposedat" de o bucatica din proprietatea mea. Ca e inchiriat, concesionat, spatiul..nici nu mai conteaza...e ca si cum nu mai este al meu....si asta nu e bine!!
...............................
Solutia mea este ca spatiile acestea sa fie inchiriate prin contracte, legalizate sau nu, dar pe termene cat mai scurte posibil care,daca lucrurile merg bine, se pot prelungi cu inca un termen tot scurt s.a.m.d.

Termenele lungi sunt intotdeauna in folosul chiriasilor si nu acesta este scopul si menirea unei conduceri de asociatie de proprietari, ci sa ocroteasca proprietarii pe care ii reprezinta.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte.
Oricum nu intentionam sa o cumpar...cel putin pana nu va exista o baza legala solida (daca va exista vreodata).
Doamna Elga, probabil ca din punct de vedere moral aveti dreptate. Dumneavostra care credeti ca este perioada optima pentru concesionarile de genul acesta?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei proprietatii comune pentru asociatii de proprietari alexberi alexberi Schimbarea destinatiei proprietatii comune este reglementata de Articolul 36 din Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea ... (vezi toată discuția)