avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere spatiu comun

La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut anul trecut sa inchirieze uscatoria, sa sparga peretele care o separa de garsoniera si sa-si transforme astfel casa intr-un apartament, promitand ca va da restului de locatari ai blocului o anumita suma.
Unul dintre locatarii blocului nu a fost de acord cu suma pe care urma sa o primeasca, astfel incat proprietarul garsonierei a apelat la ajutorul primariei orasului (careia se presupune ca i-ar plati si o chirie). Nu stiu daca are toate documentele necesare - cert este ca in momentul de fata uscatoria a devenit camera in locuinta sa si, in plus de o saptamana a inceput sa-si construiasca si balcon la noua camera.
Este daca este legal ca un spatiu comun dintr-un bloc sa devina doar proprietatea cuiva? Nu ar fi trebuit ca si ceilalti locatari sa primeasca o suma de bani?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:40, 23 Septembrie 2010
Interesati-va la primarie de aceasta situatie,intreba-ti ce s-a intamplat cu acel spatiu la fel si persoana in cauza,spuneti-i sa va arate vreun act cva ...in mod amiabil.
Inchirierea spatiilor comune este reglementata in vreun act legislativ? Care?
Uscatoria este proprietate comuna a tuturor proprietarilor de pe scara.
Pentru inchirierea uscatoriei trebuie acordul majoritatii proprietarilor si a proprietarilor direct afectati si se face de catre comitetul executiv.

Ceea ce spuneti dv. ca s-a intamplat, deja este prea mult, el face lucrari de amenajare a spaiului care include spargeri de pereti, constructii de balcoane. Aceste lucrari se fac pe spatii cumparate, iar de cumparat nu cred sa o fi facut daca dv. nu stiti acest lucru.
Ca sa faci asemenea lucrare iti trebuie avizul asociatiei de proprietari si autorizatie de construnctie de la primarie

V/c se face la notar in prezenta tuturor proprietarilor carora li se modifica proprietatea prin scoaterea unei cote-parti indivize din cota-parte indiviza initiala, corespunzatoare suprafetei uscatoriei.

Legea in care se reglementeaza aceste aspecte este 230/2007. Iata ce se spune in lege:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune. Art. 40. - Asociatia de proprietari are obligatia sa ia masuri cu privire la imbunatatirea confortului termic al cladirii.
Art. 41. - Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectati si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberate in conditiile legii.
Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.


Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
elga50, moderator
Revin cu aceeasi problema, dar cu o intrebare suplimentara: ieri s-a facut o sedinta, iar familia care a inchiriat uscatoria ne-a adus de la Primarie niste documente din care rezulta ca ar fi concesionat spatiul respectiv pe o perioada de 49 ani. Pentru obtinerea aprobarilor s-a folosit de semnaturile vecinilor care ii fusesera date in alt scop.
Avand in vedere modificarile pe care le-a facut in spatiul respectiv (intre timp, pe langa peretele spart si-a terminat de construit balconul), as dori sa stiu daca este legal
Pai daca s-a folosit abuziv de semnaturile vecinilor se cheama ca a comis o ilegalitate flagranta.
Plus ca un spatiu inchiriat nu putea fi concesionat de chirias - care nu are niciun drept sa concesioneze in numele asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concesionare uscatorie Lochness Lochness Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei ... (vezi toată discuția)
Cumparare uscatorie in bloc avoovi avoovi Salut. Cu ceva ani in urma am cumparat uscatoria de pe palier, alaturata garsonierei mele. Am intocmit chitante olografe de vanzare cumparare cu absolut toti ... (vezi toată discuția)
Achizitionare uscator scara bloc etaj 4 aurel1234 aurel1234 Buna seara. As vrea sa achizitionez uscatorul de pe scara blocului de la etajul 4 unde locuiesc Am inteles ca trebuie sa fie toti locatarii blocului de acord. ... (vezi toată discuția)