avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare - cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare - cumparare

Am facut un contract de vanzare - cumparare pentru un apartament de bloc in data de 1 aug.2011 la un notar public. Totul a decurs in ordine, am semnat contractul am platit pretul apartamentului cu bani cash in fata notarului. Peste 2 saptamani m-am prezentat la notar pentru extras CF, cand notarul mi - a comunicat ca exista probleme de intabulare, deoarece foaia de proprietate din CF in rubrica " Inscrieri privitoare la proprietate" -exista un act actiune in instanta emis de judecatorie din data de 25.05.2011. "Intabulare , drept de PROPRIETATE, cu titlu de cumparare la licitatie, dobandit prin Conventie, cota actuala 1/1" pe numele vanzatorului este datat din 10.06.2011. In partea III. a CF-lui la Foaie de sarcini e specificat ca NU SUNT. Actul judecatoresc in instanta consta in contestarea la executie a doamnei proprietara a imobilului, care nu s-a inteles cu sotul divortat si au ajuns la executare silita la cererea domnului proprietar. La aceasta licitatie a devenit proprietar cel de la care am cumparat imobilul in cauza. Precizez ca eu nu am avut cunostinte de cauza la antecedentele referitor la imobil(ap. de bloc)- anuntul pentru vanzare am scos din ziarul local, din aceasta cauza am ales eu notarul, special sa exclud eventuale excrocherii.Notarul nu mi- a aratat extrasul CF, dar la intrebarea mea speciala a zis ca totul este in ordine, nu sunt probleme si nici vanzatorul n-a pomenit nimic despre actiune in instanta. Intrebarea mea este cum as putea sa ies fara pagube din aceasta incurcatura . Sa insist la anularea contractului de vanzare- cumparare? - sau sa ma mut in imobil si sa intabulez pe numele meu stiind ca exista in rol acest act judecatoresc? Ce sanse am sa recuperez banii in cazul anularii contractului? Daca ocup apartamentul si doamna va castiga cazul in instanta atuci eu pierd si banii si apartamentul?! Multumesc anticipat pentru atentie. m....
Cel mai recent răspuns: Marica_sz , utilizator 21:15, 31 August 2011
Vanzatorul raspunde de evictiune. Aceasta inseamna ca, daca respectiva contestatie la executare va fi admisa si actele intocmite in cursul executarii silite vor fi anulate, inclusiv procesul verbal de asjudecare si actul de adjudecare, atunci cel care v-a vandut dvs. va avea obligatia sa va restituie pretul apartamentului.
Pana la finalizarea contestatiei la executare nu aveti pentru ce sa va faceti griji.
Nu cunosc motivele contestatiei, insa in cele mai multe cazuri acestea sunt respinse.
In mod normal, inainte de perfectarea vanzarii notarul trebuia sa obtina de la Cartea Funciara un extras, in care ar fi aparut si notarea litigiului. In aceasta situatie dvs. ati fi cumparat sau nu in cunostinta de cauza. Obtinerea extrasului de carte funciara era obligatoriu.
Multumesc pentru raspuns.
Specific ca notarul avea extras de CF inca din data intocmirii contractului (cand am intrebat daca totul este in regula cu CF nici prin gand nu mi-a trecut ca nu citise)ulterior sustine ca nu a observat inscrierea: act. actiune in instanta. Exista inca un viciu de procedura care notarul nu a observat. Extrasul de CF este scos de un alt notar public si este specificat ca:"Prezentul extras de carte funciara poate fi folosit exclusiv la autentificarea actelor notariale, conf. art etc la notarul public....... ( numele nu corespunde cu numele notarului meu.) Si acest lucru a observat ulterior cand am facut observatia. Explicatia a fost ca la obtinerea extrasului CF electronic cei de la CPI -AU UITAT- sa modifice numele notarului. Consider ca sunt prea multe nereguli in acest caz. Singura mea dorinta este sa intru in posesia imobilului cumparat fara nicio obligatie (fara sarcini, fara actiune in instanta)sau sa primesc banii inapoi in termen foarte scurt. Am sanse?
Multumesc anticipat.
m.......

Apartamentul este gol sau este ocupat de cineva?
Daca este gol, puteti intra in posesia lui fara probleme.
Daca este ocupat, evident ca nu : va trebui sa-i evacuati pe cei care locuiesc acolo, n situatia in care nu vor sa plece de buna-voie.
Cu banii este la fel : i puteti primi repede si fara probleme napoi, daca va ntelegeti cu cel care v-a vandut.
Daca nu, singura posibilitate este instanta.
In toata aceasta poveste ati dat dovada de mare neglijenta. Nu pot sa cred ca v-ati bazat doar pe asigurarile notarului si nu i-ati cerut sa va arate extrasul de carte funciara.
Recunosc ca am dat dovada de mare neglijenta. Sincer mi-a fost frica de inselaciune,de aceea am ales eu notarul. Vineri 29 iulie inainte de masa m-am inteles cu vanzatorul ca luni la ce ora si la care notar ne intalnim . Un pic era suspect ca luni data de 1 august la ora 11 reuseste sa scoate extrasul de CF (la ora 14 avea notarul), dar m-am gandit ca cu bani la noi se poate aranja orice, dar mai departe m-am gandit ca notarul nu are motiv sa ma insele. Recunosc ca acest lucru a fost o greseala fatala. In buna credinta a vanzatorului nu prea am incredere dupa ce am aflat cum a ajuns in posesia imobilului pe care ni l-a vandut.
Apartamentul este gol, avem cheia. Daca ma mut in apartament si actiunea in instanta o sa aduca o hotarare defavorabila mie, atuncea si eu pot fi data afara din apartament?-si trebuie sa ma judec cu vanzatorul pentru evictiune?
In acest caz notarul nu are nici o raspundere, se bazeaza doar la declaratia vanzatorului?
Imobilul dobandit de mine inca nu este intabulata pe numele meu. Am fost sfatuita sa nu fiu de acord cu intabulare (din cauza- rol actiunea de instanta,) fiindca atunci se poate interpreta ca eu am stiut (am fost de acord) cu riscul pierderii bunului dobandit.
Multumesc din suflet atentia acordata.
Cu stima: m.....
Daca in extrasul de carte funciara, obtinut pentru perfectarea vanzarii, apare notata contestatia la exeutare, indiferent daca dvs. ati solicitat sau nu notarului sa vi-l arate, se presupune ca ati cunoscut situatia reala a apartamentului.
In plus, in contract probabil ca aveti inclusa o fraza de genul :"eu vanzatorul, declar ca am luat cunostinta de situatia juridica reala a apartamentului pe care il cumpar...".
Situatia dvs. nu se modifica daca va intabulati sau nu dreptul de proprietate.
Totul depinde de modul cum se va solutiona contestatia la executare.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren intabulat pe altcineva viliezwarez viliezwarez Buna am vandut un teren perfect legal din punct de vedere juridic inscris in cf la notar am facut vanzare cumparare am incasat banii tot ok. Dar acuma m-am ... (vezi toată discuția)
Imobil contract vanzare - cumparare rv_2007 rv_2007 salut, am cumparat un imobil, cu acte (zic ok), prin notariat. Fostul proprietar a mostenit jumatate din imobil (imobilul fiind 1/2 cota parte), printr-un ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil de doua ori LaurV LaurV Buna ziua, Este posibila vanzarea unui imobil de doua ori? Din cate am inteles eu, dupa 6 zile de la obtinerea primului extras de carte funciara, vanzatorul ... (vezi toată discuția)