avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil de doua ori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil de doua ori

Buna ziua,
Este posibila vanzarea unui imobil de doua ori? Din cate am inteles eu, dupa 6 zile de la obtinerea primului extras de carte funciara, vanzatorul poate solicita un alt extras care nu va contine contractul de vanzare-cumparare incheiat intre timp. In cel a de al doilea extras tot el figureaza ca si proprietar si astfel ar putea vinde imobilul pentru a doua oara. In acest caz care dintre cele doua contracte se anuleaza?
Intreb acest lucru pentru ca am intalnit un vanzator care imi pare un pic alunecos in discutii iar o parte din acte (autorizatia de constructie si un extras de carte funciara de la achizitionarea terenului) sunt duplicate, nu originale.
Cel mai recent răspuns: Corneanu Mariana , Avocat 20:21, 19 Septembrie 2009
Nu este posibil, pentru vc notarul solicita extras de autentificare nu de informare, daca vanzarea se finalizeaza tot notarul este obligat sa depuna documentele pentru intabulare.Dupa solicitarea extrasului de autentificare cartea funciara ramane indisponibilizata 5 zile, timp in care trebuie sa se efectueze sau nu operatiile respective.
Daca aveti dubii in privinta vanzatorului notati-va datele din extras si consultati cartea funciara respectiva iar, in privinta autorizatiei notati nr. si verificati la urbanism , primaria respectiva.
Din ce spuneti inteleg ca constructia nu este notata in cartea funciara?
Multumesc pentru raspuns. Constructia are receptia facuta si exista si un extras CF de informare dupa receptia constructiei. Actele par in regula, cu exceptia autorizatiei de constructie si a unui extras CF mai vechi (dupa cumpararea terenului gol) pe care nu le are in original - doar copii. Ceea ce m-a pus pe ganduri a fost faptul ca vanzatorul tinea neaparat sa facem actele la un anumit notar cu care evident era in relatii si care, intamplator sau nu, imi cerea taxe notariale cu aprox 2500 RON mai mici decat ceilalti la aceeasi valoare a contractului. A trebuit sa insist foarte mult pentru a-l convinge sa mergem la un notar "neutru". Acesta din urma i-a cerut sa obtina duplicate dupa actele pe care nu le are in original, fapt ce l-a enervat foarte tare, el pretinzand ca actele ulterioare (de ex receptia constrtuctiei, extrasul cf dupa inscrierea constructiei) nu ar fi putut exista daca actele pe care nu le mai are in original nu ar fi fost in regula.
Din acel moment am cam intrat la idei si incerc sa gasesc variantele prin care as putea fi inselat. Mi s-a parut o "portita" varianta pe care am expus-o mai sus cu CF avand in vedere faptul ca extrasul de cf actualizat dupa vanzare-cumparare apare la circa 20 zile dupa incheierea actului, timp in care eu ma gandeam ca are timp sa mai vanda casa de cateva ori.
Daca am inteles eu bine, notarul este obligat sa anunte la CF incheierea actului chiar in cele 5 zile de valabilitate a extrasului? Si incepand din ziua 6 orice extras de cf va cuprinde numele meu ca proprietar? Atunci de ce extrasul meu apare numai dupa 20 zile?
Notarul vi-l alegeti dvs . Sfatul meu este sa mergeti la un notar pe care il cunoasteti si sa ii cereti sa va intabuleze la urgenta tranzactia! In acest fel veti sta linistit!B-)
Oricum cartea funciara este blocata prin cererea de intabulare pe care o depune notarul care a autentificat tranzactia impreuna cu actul de vanzare-cumparare!B-)
Multumesc pentru raspunsuri. M-am mai linistit.
Inteleg ca daca facem actele la un notar impartial care le verifica integral, nu am cum sa fiu inselat? Sau totusi mai sunt "portite" la care trebuie sa fiu atent?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intotdeauna puteti sa fiti inselat! De aceea este preferabil sa faceti actele la un notar "neutru" fiindca acesta nu va trece cu vederea eventualele greseli , erori sau omisiuni! Si va va atrage atentia asupra aspectelor care i se par neclare sau incorecte!

Alte discuții în legătură

Valabilitate extras de carte funciara pentru autentificare Vranceanud Vranceanud Anul trecut pe 10 noiembrie am cumparat o garsoniera, dar extrasul de carte funciara cerut de notar purta data de 2 noiemvrie. Dupa cate stiu, valabilitatea ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
”notare” vs intabulare laurentiubogdan laurentiubogdan Proprietarul unei case de vanzare mi-a explicat ca imobilul are ”intabulare pe teren si [i]notare[/i] pe casa”. Motivul ar fi ca, in autorizatie, ... (vezi toată discuția)