avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ”Notare” vs intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

”Notare” vs intabulare

Proprietarul unei case de vanzare mi-a explicat ca imobilul are ”intabulare pe teren si notare pe casa”.
Motivul ar fi ca, in autorizatie, casa era prevazuta sa aiba etaj, dar el a construit-o doar cu parter. Receptia s-a facut, dar i s-a refuzat intabularea constructiei si s-a facut doar ”notare”.
Este ceva obisnuit sau pot apărea unele probleme pentru eventualul cumparator al casei?
Exista masuri de precautie care trebuie luate in cazul unei asemenea tranzactii?
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
laurentiubogdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: laurentiubogdan , utilizator 10:16, 14 Mai 2011
Exista risc la receptia finala a imobilului,fata de proiectul existent si nefinalizat
Casa e terminata, cu acoperis si utilitati, si e folosita de 5-6 ani. Eu am inteles ca receptia ”finala” s-a facut deja...
Buna ziua!
In primul rand, haideti sa facem distinctia intre "intabulare" si "notare": prima reprezinta inscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil in cartea funciara, iar a doua inseamna o mentiune facuta pentru opozabilitatea fata de terti, mentiune referitoare la diverse fapte, avand un rol strict informativ.
In cazul dvs., nu cred ca problema a fost chiar faptul ca respectiva casa era prevazuta in autorizatie ca avand etaj, iar in realitate are doar parter, acest fapt neconstituind o piedica reala la intabulare.
Totusi, nu ati spus cand s-a intocmit documentatia cadastrala, iar acest aspect este deosebit de important. Daca vorbim de o documentatie cadastrala intocmita recent, descrierea imobilului se preia la inscrierea in cartea funciara din planul de amplasament si delimitare al imobilului (pad). Asadar, cei de la OCPI, in masura in care actele au fost in regula (autorizatie, proces verbal de receptie finala, etc.), ar fi trebuit sa inscrie casa intocmai ca in pad. Acesta este si motivul pentru care am afirmat ca nu cred ca etajul lipsa este cauza reala pentru care s-a notat existenta casei.
In orice caz, NU aveti motive de ingrijorare sub nici o forma. Aceasta notare a existentei constructiei nu afecteaza dreptul asupra imobilului in nici un fel (inteleg ca dvs. sunteti un potential cumparator, nu?). Cu ocazia perfectarii unui contract de vanzare-cumparare, cumparatorul va dobandi dreptul de proprietate atat asupra terenului, cat si asupra constructiei. Iar o data cu intabularea dreptului de proprietate in favoarea sa, in baza respectivului contract de vanzare-cumparare, in cartea funciara constructia va fi mentionata ca avand acte si va aparea intabulata.
Recapituland, proprietarul actual = teren intabulat + casa a carei existenta este notata, iar cumparatorul = teren + casa intabulate in baza contractului de vanzare-cumparare.
Asadar, nici o problema pentru dvs., ca potential cumparator, cu atat mai mult cu cat verificarea de sarcini la OCPI se face pe intreg imobilul, adica atat in ceea ce priveste ternul, cat si in ceea ce priveste casa.
*
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
laurentiubogdan, utilizator
shaiwa2003 a scris:

Totusi, nu ati spus cand s-a intocmit documentatia cadastrala, iar acest aspect este deosebit de important. Daca vorbim de o documentatie cadastrala intocmita recent, descrierea imobilului se preia la inscrierea in cartea funciara din planul de amplasament si delimitare al imobilului (pad).


Multumesc pentru explicatii. Nu am intrebat despre data documentatiei cadastrale, dar casa a fost terminata in 2005 si a fost folosita incepand de atunci. E posibil ca documentatia cadastrala sa dateze din 2005.
Inseamna ca la incheierea contractului la notariat nu poate fi prezentat un extras de carte funciara pentru casa+teren, ci doar pentru teren cu mentionarea notarii ...?
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
laurentiubogdan, utilizator

Alte discuții în legătură

Pv receptie apartament dever dever Zilele acestea vreau sa cumpar un apartament de la o persoana, care l-a cumparat in anul 2002 de la primul proprietar (1977). Am inteles ca PV receptie este ... (vezi toată discuția)
Probleme cumparare casa chitudaniel chitudaniel Buna seara. Doresc sa cumpar o casa aparent noua. La discutia cu proprietarul, mi-a precizat urmatoarele: a ridicat noua constructie pe baza celei vechi, ... (vezi toată discuția)
Documente cadastrale necesare la vanzarea-cumpararea unei proprietati AureliaP AureliaP La incheierea actelor de vanzare-cumparare a unei case cu terenul aferent, intr-o comuna, vanzatorul este obligat sa prezinte documentele cadastrale? Care sunt ... (vezi toată discuția)