avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale divizare firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

divizare firma

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare. As dori sa stiu daca este posibil in cadrul unei firma cand un actionar are un numar mare de actiuni(peste 80%) acesta sa transmite o parte din patrimoniul firmei mama catre o noua firma la care acesta sa devina actionar unic? Ce pot face ceilalti actionari in acest caz? LEgal vorbind.. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:04, 23 August 2008
adinic a scris:


As dori sa stiu daca este posibil in cadrul unei firma cand un actionar are un numar mare de actiuni(peste 80%) acesta sa transmite o parte din patrimoniul firmei mama catre o noua firma la care acesta sa devina actionar unic?


O noua firma "satelit" a firmei la care detineti 80 % din actiuni nu poate fi infiintata fara acordul celolalti actionari. Toate drepturile si obligatiile celorlalti actionari se transfera si la firma "satelit". Sunt de parere ca puteti deveni actionar unic pentru o firma pe care o infiintati singur sau daca ii convingeti pe ceilalti actionari sa va vanda toate partile pe care nu le aveti inca sau sa vindeti cele 80 % pe care le detineti reinvestindu-le in firma p0e care o doriti ca "stapan independent".

Ce pot face ceilalti actionari in acest caz? LEgal vorbind..


Sa se opuna infiintarii firmei "satelit" daca au inteles deja "unde bateti" si sa va tarasca prin tribunale privind tentativa de inselaciune.



Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Va multumesc pt raspuns. Dar nu io am 80%. Io sunt printre restu de actionari.. Apreciez raspunsul.
Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, actualizata, are suficient de multe prevederi aplicabile in situatia pe care dvs. o relatati. Am selectat numai o parte dintre acestea, care, in opinia mea va sunt favorabile:

Art. 136^1. - Actionarii trebuie sa isi exercite drepturile cu buna-credinta, cu respectarea drepturilor si a intereselor legitime ale societatii si ale celorlalti actionari.

Art. 132.
(2) Hotararile adunarii generale contrare legii sau actului constitutiv pot fi atacate in justitie, in termen de 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, de oricare dintre actionarii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat contra si au cerut sa se insereze aceasta in procesul-verbal al sedintei.
(3) Cand se invoca motive de nulitate absoluta, dreptul la actiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulata si de orice persoana interesata.

Art. 136. - (1) Unul sau mai multi actionari reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 10% din capitalul social vor putea cere instantei sa desemneze unul sau mai multi experti, insarcinati sa analizeze anumite operatiuni din gestiunea societatii si sa intocmeasca un raport, care sa le fie inmanat si, totodata, predat oficial consiliului de administratie, respectiv directoratului si consiliului de supraveghere, precum si cenzorilor sau auditorilor interni ai societatii, dupa caz, spre a fi analizat si a se propune masuri corespunzatoare.
(11) Consiliul de administratie, respectiv directoratul, va include raportul intocmit in conformitate cu alin. (1) pe ordinea de zi a urmatoarei adunari generale a actionarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionar minoritar tovyis tovyis Buna ziua, fac parte dintr-o societate mixta : 10% o firma straina 45% o alta firma straina 10% o persona fizica 10% alta persoana 12% alta persoana ... (vezi toată discuția)
Intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%. gilra gilra Daca intr-o societate pe actiuni un actionar ajunge la 51%, detinatorii celorlalte 49% procente mai au vreo sansa sau se aplica principiul \"vae victis\" ? (vezi toată discuția)
Protejarea intereselor actionarilor minoritari papillon papillon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt actionar minoritar intr-o societate pe actiuni iar actionarul majoritar este un \'\'domn\'\' ... (vezi toată discuția)