avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Factura neplatita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Factura neplatita

In urma unui contract am o factura neplatita catre o firma de aprox. doi ani. Intre timp firma a cesionat creanta catre o firma de recuperari. Mai intai am primit o somatie de la firma de recuperari pentru valoarea facturii plus penalitati de trei ori mai mari decat factura. Penalitatile sunt calculate corect conform contractului. Nu am achitat in urma somatiei si acum am primit o propunere din partea firmei de recuperari, propunere pe care ar trebui sa le-o trimit inapoi semnata si in care spune in felul urmator:
Subsemnatul x, in calitate de debitor al firmei x(firma de recuperari), certific validitatea si exigibilitatea datoriei de x lei( valoarea facturii plus de trei ori penalitatile), prin prezenta am luat la cunostinta conditiile ofertei si ma angajez sa respect urmatoarele si anume achitand doar x lei din debitul datorat, urmand ca dupa inregistrarea platii diferenta sa fie stearsa din evidentele creditorului.
Mai spune ca firma de recuperari isi asuma ca, nu va demara nici o masura legala de recuperare daca acordul este respectat.
Nu inteleg de ce firma de recuperari imi cere sa certific validitatea si exigibilitatea intregii sume.
Acum nu stiu ce sa fac.
-sa accept propunerea?
-sa achit contravaloarea facturii si sa incerc sa obtin o reducere a penalitatilor?
-sau sa astept sa ma dea in judecata? Daca astept sa ma dea in judecata vor fi si alte cheltuieli inafara de factura si penalitati?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaela495 , utilizator 10:28, 19 Septembrie 2011
Treaba cu darea in judecata de fapt inseamna executarea silita care trebuie incuviintata de judecator. Da. In acest caz pe langa valoarea facturii neachitate+penalitati mai apar si cheltuielile de executare.
Oferta care v-a fost propusa pare mai rezonabila dar sa va tineti de respectarea ei pentru ca altfel, se revine la situatia initiala cu executarea. Trebuie sa urmati pasii care sunt enumerati acolo.
Daca accept oferta si platesc suma cu discountul respectiv poate fi acest lucru interpretat ca o recunoastere a intregii sume adica inclusiv toate penalitatile? Exista riscul ca dupa ce voi plati suma cu discount sa ma oblige sa platesc si diferenta? Este suficient ce spun dansii in propunere si anume ca " isi asuma ca nu vor demara nici o masura legala de recuperare"?

Este corect ca plata sa fie facuta catre firma de recuperare? Nu am primit vreo copie a contractului de cesiune de creanta ci doar o declaratie de cesiune.
As putea achita eventual contravaloarea facturii catre firma initiala si sa astept sa vad ce se intampla cu penalitatile? Sau avand in vedere faptul ca am primit aceea declaratie de cesiune nu mai pot face vreo plata catre firma initiala si plata trebuie neaparat facuta cate firma de recuperari? Mentionez ca de la firma initiala nu am primit nici un fel de act prin care sa fiu anuntata ca ei au cesionat creanta, mi-au comunicat doar telefonic ca plata trebuie sa o fac catre firma de recuperari dar dupa ce voi face plata sa le trimit si lor dovada platii. Nu inteleg de ce mai vor dovada platii daca tot au cesionat creanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2011
mihaela495, utilizator
Da. In acest moment platiti numai catre firma de recuperare care a "cumparat" aceasta creanta de la firma initiala.
Pai intr-un fel sau altul trebuie sa recunoasteti suma cu penalitati.
Ati citat un fragment in care spun ei ca "achitand doar x lei din debitul datorat, urmand ca dupa inregistrarea platii diferenta sa fie stearsa din evidentele creditorului". Asta va trec pe hartie si asta semnati. Acum nu stiu. Nu cred ca daca respectati aceasta conventie vor mai fi alte probleme.
In princiliu, era poate mai bine sa platiti la timp si evitati toate aceste neajunsuri.
Da, achitand doar x lei, adica reducerea cu x procente a debitului existent (contravaloarea facturii plus penalitatile).
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2011
mihaela495, utilizator
In cazul in care nu as da curs propunerii as putea oare sa achit mai intai contravaloarea facturii si ulterior penalitatile? Mentionez ca firma de recuperari mi-a recomandat sa fie inscris pe ordinul de plata referinta nr. x, referinta ce cuprinde atat suma din factura cat si penalitatile. Daca nu voi mentiona pe ordinul de plata referinta nr. x si voi mentiona factura x oare va fi in regula? Se va considera ca am achitat factura sau mi se vor scadea doar din penalitati? Sau trebuie facuta o singura plata care sa cuprinda atat suma din factura cat si penalitatile?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Creanta la o societate de recuperari creante CVOVIDIU CVOVIDIU Am o întrebare: dacă am avut un credit la .... pe care nu am reusit sa îl plătesc la timp, a fost cedat unei firme de recuperare crean?e E....., am mai ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firma de recuperare ThisIsIt ThisIsIt Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 ... (vezi toată discuția)
Executat silit apoi cesionat mgyom mgyom Salut, Ar dori un raspuns la o intrebare. Am luat un credit auto in 2008 de la o banca pe care dupa un timp nu l-am mai putut plati din motivul ca am fost ... (vezi toată discuția)