In urma unui contract am o factura neplatita catre o firma de aprox. doi ani. Intre timp firma a cesionat creanta catre o firma de recuperari. Mai intai am primit o somatie de la firma de recuperari pentru valoarea facturii plus penalitati de trei ori mai mari decat factura. Penalitatile sunt calculate corect conform contractului. Nu am achitat in urma somatiei si acum am primit o propunere din partea firmei de recuperari, propunere pe care ar trebui sa le-o trimit inapoi semnata si in care spune in felul urmator:
Subsemnatul x, in calitate de debitor al firmei x(firma de recuperari), certific validitatea si exigibilitatea datoriei de x lei( valoarea facturii plus de trei ori penalitatile), prin prezenta am luat la cunostinta conditiile ofertei si ma angajez sa respect urmatoarele si anume achitand doar x lei din debitul datorat, urmand ca dupa inregistrarea platii diferenta sa fie stearsa din evidentele creditorului.
Mai spune ca firma de recuperari isi asuma ca, nu va demara nici o masura legala de recuperare daca acordul este respectat.
Nu inteleg de ce firma de recuperari imi cere sa certific validitatea si exigibilitatea intregii sume.
Acum nu stiu ce sa fac.
-sa accept propunerea?
-sa achit contravaloarea facturii si sa incerc sa obtin o reducere a penalitatilor?
-sau sa astept sa ma dea in judecata? Daca astept sa ma dea in judecata vor fi si alte cheltuieli inafara de factura si penalitati?
Mai sunt si alte pareri? Sa accept sau nu oferta? Nu m-am lamurit inca de ce firma de recuperari imi cere sa semnez acel document unde spune ca " certific validitatea si exigibilitatea datoriei(toata suma) daca tot mi-au facut propunerea de discount. Acel document ii va ajuta ulterior(le va scurta pasii) in eventuala actiune de a recupera toata suma?