avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura consultanta catre tert inclusa in cheltuielile ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura consultanta catre tert inclusa in cheltuielile de sponsorizare

Buna ziua,

Va cer sfatul in urmatoarea problema: este posibila includerea unei facturi de consultanta intre cheltuielile efectuate din suma sponsorizata? Daca da, trebuie mentionat in contractul de sponsorizare acest fapt? Adica in contract la obiectul sponsorizarii ce as putea adauga astfel incat sa pot justifica plata unei facturi de consultanta din sponsorizare? Este vb de o sponsorizare sportiva, de raliuri, iar factura de consultanta ar fi eliberata de catre o terta persoana care ma ajuta sa obtin sponsorizarea si doreste comision in schimb.

Multumesc,
Cristi
Daca am inteles eu bine, dvs. sunteti beneficiarul unei sponsorizari in bani si doriti sa stiti daca puteti justifica cheltuirea unei parti din suma primita cu titlu de sponsorizare cu o factura emisa de o firma de consultanta. Nici chiar daca sponsorul va cere o evidenta a cheltuielilor, nu trebuie trecut acest lucru in contractul de sponsorizare. V-as recomanda sa evitati mentionarea comisionului pentru intermedierea sponsorizarii (asta, daca sponsorul nu cunoaste si accepta acest lucru), alegand o alta prestare de serviciu pe care o poate face firma intermediara. Daca aveti un contract de prestari servicii/consultanta cu firma care va emite factura, iar serviciile prestate au strict legatura cu evenimentul pentru care ati fost sponsorizat, eu, una, nu vad nici o problema.
Ati inteles corect. Ar fi doua aspecte, iar pe mine ma intereseaza al doilea:
1. se poate masca acest comision cu o factura de prestari servicii care sa aiba legatura cu evenimentul sponsorizat
2. oare se poate face contract de manageriat/reprezentant legal/agent etc? astfel incat in baza acelui contract sa fie indreptatit sa factureze 10% din suma sponsorizata?
Da, se poate. Ramaneti la un contract de prestari servicii in functie de obiectul de activitate la societatii care urmeaza sa fie platita (productie publicitara, activitati de promovare, stabilire strategii de comunicare, PR etc)
Daca ar exista o firma care asta face: gaseste sponsorizari pentru terte persoane si primeste comision x% din valoarea sponsorizarii, ce fel de contract ar incheia acea firma cu beneficiarii sponsorizarilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract sponsorizare babysee babysee imi puteti spune va rog daca este normal/legal ca intr-un contract de sponsorizare dintre doua pers. juridice, ce are ca obiect promovare nume, logo, machete, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli eligibile din sponsorizare CristiC1985 CristiC1985 Buna ziua, Pt sponsorizare este nevoie de contract. Pt. incheierea contractului este nevoie ca beneficiarul persoana fizica sa fie recunoscut de catre o ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere anca_diana anca_diana Se poate ca o persoana fizica sa intermedieze obtinerea unei sponsorizari pt un spectacol?Mie nu mi se pare ca ar trebui sa se autorizeze ca si impresar ... (vezi toată discuția)